Az orosz külügybe kérették a moszkvai örmény nagykövetet

Bekérették az orosz külügyminisztériumba pénteken a moszkvai örmény nagykövetet Jereván „barátságtalan” lépései miatt.

2023. szeptember 8., 20:04

Szerző:

Az orosz diplomáciai tárca az általa kiadott tájékoztatás szerint keményen kifogásolta a misszióvezetőnél, hogy az örmény kormány elindította a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumának ratifikációs folyamatát, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök felesége Ukrajnába látogatott, ahol humanitárius segélyt adott át, valamint azt is, hogy Örményország területén hadgyakorlatot tartanak az Egyesült Államok részvételével.

A nagykövetnek tiltakozó jegyzéket adtak át amiatt, hogy Alen Szimonyján, az örmény nemzetgyűlés elnöke sértő kijelentéseket tett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivőre.

A minisztérium emellett aggodalmát fejezte ki Mikael Badalján bloggernek és Asot Gevorkjánnak, a Sputnik Örményország rádió szemleírójának örményországi őrizetbe vétele miatt.

A tárca közleménye szerint Moszkva szilárdan hisz abban, hogy Oroszország és Örményország szövetséges marad, és a kapcsolatok fejlesztéséről és erősítéséről szóló valamennyi megállapodást teljesítik mindkét ország népe javára. A minisztérium szerint ez különösen vonatkozik a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) keretében tartott gyakorlatok megszervezésére és a szervezet megfigyelő bizottságának Örményországba kiküldésére, ami elősegítené a Jereván és Baku közötti vitás kérdések rendezését.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök köszönti Nikol Pashinyan örmény miniszterelnököt és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a vacsora előtt a Cankaya-kastélyban Erdogan 2023. június 3-i ankarai beiktatása után. Forrás: Anadolu Ügynökség TUR elnökség / Murat Cetinmuhu via AFP)