Mészáros Lőrinc újabb televíziót vesz

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.

2024. október 17., 11:32

Szerző:

A tavalyi lengyelországi választáson a Jarosław Kaczyński vezette jobboldali PiS kiesett a hatalomból, és elveszette a szócsőként használt köztelevíziót is. A jobboldalnak azonban szüksége van egy saját nagy televízióra, ezért most megindultak a kavarások a két nagy kereskedelmi televízió megszerzése érdekében – írja a 444. A cikk szerint a legnagyobb nézettségű kereskedelmi televízió működését Kaczyskiék már 2021-ben korlátozni próbálták. Ekkor egy olyan törvényt hoztak, amit a közvélemény csak „lex TVN”-ként emlegetett, miután az az EU-n kívül bejegyzett vállalatok részesedését akarta a médiapiacon korlátozni, leginkább a legnagyobb kereskedelmi tévé, az amerikai Warner kezében lévő TVN tulajdoni viszonyainak átalakítására irányult.

Hogy ez végül nem sikerült, az az egyébként PiS által jelölt Andrzej Duda lengyel elnökön múlt, aki nem volt hajlandó aláírni a Szejmben már megszavazott törvénycsomagot. A közkeletű nézet szerint Duda egyenesen Biden elnök nyomására állt el a szignálástól. 

Mészáros Lőrinc embere a ringben

Csakhogy a TVN-t a hírek szerint most a PiS magyar segítséggel szeretné megszerezni. Ám a televízióra másik két érdeklődő is van: egy meg nem nevezett amerikai műsorszolgáltató, valamint a 2021-ben a leggazdagabb kelet-közép-európaiként számon tartott, de egy helikopterbalesetben meghalt cseh Kellner által alapított, Hollandiában bejegyzett PFF. 

Így PiS és a magyar TV2 tulajdonosa, Vida József által alkotott dream-team nincs egyszerű helyzetben.

A TV2 egyébként a jobboldal választási veresége után aktivizálódott Lengyelországban: az ottani sajtóinformációk szerint a bukott kormánypárton keresztül szerettek volna tévécsatornához jutni. Ehhez azonban a lengyel jobboldali pártvezetéshez közelálló, jól beágyazott médiavállalkozókkal kellett volna idegen pályán felvenniük a versenyt. A TVN megvétele több más sikertelen próbálkozás után került fókuszba. Helyi értesülések szerint a TV2 ajánlata legalább 500 milliárd forintos befektetést jelentene. 

Így kerül egy lapra Vida, Mészáros, Orbán és Putyin 

A 444 felidézi, a lengyel sajtó nagy része Vida mögött elsősorban a TV2 tényleges tulajdonosának sejtett Mészáros Lőrinc szerepére tér ki, megemlítve többek között, hogy az ő MKB bankja finanszírozta Le Pen és a spanyol jobboldali Vox kampányát. Erősen hangsúlyozzák Mészáros állítólagos orosz kapcsolatait is – ehhez konkrétan a szuperjachtja, a Rose d’Or tulajdonviszonyait hozzák fel, a hajó korábban ugyanis az orosz oligarcha Konsztantyin Sztrukovhoz kötődött.

Az orosz befolyásolási kísérletekre rendkívül érzékeny, a témát persze politikai fegyverként is használó lengyel közéletre jellemző, hogy ahogy Vida mögött Mészáros Lőrincet, úgy Mészáros mögött már nem is csak Orbánt, hanem rögtön Putyint is sejtik.

(Kiemelt képünkön Mészáros Lőrinc látható. Forrás: Puskás Akadémia)