Megtámadták a képviselőt, akit pedofíliával vádolt meg a kormányfő

Az angol Munkáspárt vezetőjét a rendőrök mentették meg.

2022. február 9., 07:30

Szerző:

Nem nagyon jött be Boris Johnson előremenekülési terve a harmadik hónapja tartó partygate-botrányból. A tory vezető és párttársai ugyanis azt remélték, hogy sikerül komolyabb balhé nélkül megúszniuk a következő heti szünetig, és nem nyújtanak be egy újabb bizalmatlansági szavazásra felszólító levelet az illetékes 1922-es bizottsághoz Boris Johnsonnal kapcsolatosan.

Johnson a múlt héten erősen betámadta a parlamentben volt legfőbb ügyészt, Sir Keir Starmert, akit azzal vádolt meg, hogy szerepet vállalt a gyermekeket molesztáló néhai rádiós műsorvezető, Jimmy Saville felelősségre vonásának elmulasztásában. Sir Keir Starmer 2008 és 2013 között töltötte be a legfőbb ügyész tisztségét, és nem játszott közvetlen szerepet a döntésben, de később az intézmény nevében bocsánatot kért a mulasztásért, írja a Népszava.

Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője hétfőn az ukrán válságról tartott fejtágítót a védelmi tárcánál a Portcullis House képviselői irodaházban, amelyet elhagyva járványellenes intézkedések ellen tüntetők támadtak rá. A felbőszült tömeg „Pedofil!” és „Áruló!” kiáltások közepette vette körbe a képviselőt, ami kísértetiesen emlékeztet Boris Johnson korábbi parlament támadásaira. A lincshangulatban a rendőrség mentette ki és tuszkolta be egy autóba a politikust, melyet követően két tüntetőt őrizetbe is vettek.

Johnson nem köszönte meg, amit ezután kapott a parlamentben, még saját pártjának képviselői sem álltak ki mellette, és a hamis állítások visszavonását követelték. A Downing Street kedden jelezte, hogy nem várható bocsánatkérés.

(Kiemelt kép: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.