Megmondom magának, hova tegye a tábláit!

Codrin Munteanu, a romániai Kovászna megye prefektusa arra kérte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, tartsa be a kétnyelvű táblákra vonatkozó jogszabályt, vagyis az utcaneveket felül román nyelven és alatta magyarul tüntesse fel, nem pedig fordítva.

2009. július 23., 13:37

A prefektus erről annak kapcsán nyilatkozott szerdán, hogy a polgármester nemrégiben bemutatta az új utcanévtáblák és közlekedési táblák látványtervét, amelyeket hamarosan elkezdenek felszerelni Sepsiszentgyörgyön, a megyeszékhelyen. Ezeken szerepel a város címere, az utca neve magyarul majd románul, valamint a városnegyed megnevezése - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Codrin Munteanu szerint Románia alkotmánya világosan leszögezi, hogy az állam hivatalos nyelve a román, ezért annak kell a táblákon felül szerepelnie – írta az MTI. Minden más jellegű feliratozás törvénysértésnek minősül – vélte a prefektus, aki elmondta azt is, hogy írásban küldött figyelmeztető levelet a sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz, hogy megelőzze a törvénysértést.

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.