Megjelent az Öböl-klán a falu határában és elkezdődött az őrület

Már három civil és egy rendőr vesztette életét Kolumbia északi részén, ahol egy kábítószerkartell fegyveresei több települést blokád alá vettek, miután a hatóságok a kartell vezetőjének kiadásáról döntöttek az Egyesült Államokba.

2022. május 10., 09:01

Szerző:

Az Öböl-klán nevű kartell csütörtökön vette át az irányítást öt északi tartomány - Choco, Sucre, Bolívar, Antioquia és Córdoba - összesen 138 körzete felett azt követően, hogy az António Usuga – másnéven Otoniel – kiadatásáról szóló döntést bejelentették. A blokád alá vont településeken bezáratták a boltokat, iskolákat, felfüggesztették a tömegközlekedést, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.

Elemzők szerint a blokád azt bizonyítja, a kolumbiai hatóságok még mindig nem tudtak úrrá lenni az országban garázdálkodó bűnbandákon, kiemelve, hogy ismert bűnözők elfogása még nem jelenti azt, hogy a latin-amerikai ország megszabadult a bűnbandák jelentette biztonsági fenyegetéstől.
Ivan Duque kolumbiai elnök vasárnap mindazonáltal elszigetelt incidensnek nevezte a blokádot, és hangsúlyozta, hogy vezetői eltávolítása után a kartell meggyengült.

A rendőrség több mint egymillió dollárt ajánlott fel a bűnbanda három új vezetőjének a kézre kerítéséért – írta az MTI.

 

(Kiemelt kép: Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)