Meghosszabbítja a NATO Jens Stoltenberg megbízását

Szeptemberben járt volna le a főtitkár mandátuma.

2022. március 24., 18:08

Szerző:

A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2023 szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását – erről maga az észak-atlanti szövetség főtitkára tájékoztatott csütörtökön. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 30 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek egyhangú döntése.

A Észak-atlanti Tanács közleménye szerint a szövetségesek köszönetet mondtak a főtitkárnak a vezetői munkájáért és a NATO iránti elkötelezettségéért, különösen az Ukrajna elleni orosz agresszió okozta, a nemzetközi biztonság szempontjából kihívásokkal teli időszakban. Stoltenberg, az idén 62 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2005 és 2013 között, majd 2002 és 2014 között, azt megelőzően Norvégia pénzügyminisztereként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett.
A leköszönő NATO-főtitkár december közepén megpályázta a norvég jegybank (Norges Bank) elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint elnyert.

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO védelmi minisztereinek az orosz-nyugati feszültségekről szóló ülése előtt a NATO brüsszeli központjában 2022. február 16-án. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)