Mától a zöld határt is ellenőrizné Fico és visszaküldené az embercsempészeket Magyarországra

Robert Fico még vízágyút is kirakatott a rajkai határra. A szlovák miniszterelnök nagyon elszánt, elmondása szerint minden egyes illegális migránst letartóztatnak, és megpróbálják kitoloncolni őket Magyarországra.

2023. október 31., 12:35

Szerző:

Lovakkal, kutyákkal, hőkamerákkal felszerelt autókkal és néhány drónnal akarja megállítani a menekülteket a mintegy 650 km hosszú szlovák–magyar határon a Fico-kormány – írja a Paraméter.sk. A lap szerint nem árulták el, hogy hány rendőrt vetnek be, és az is valószínűsíthető, hogy a magyar kormány nem veszi vissza a migránsokat. Fico abban bízik, hogy a határon tartott sajtótájékoztatónak tűnő „erődemonstrációval” elrettentette az embercsempészeket. Komáromban a rendőrök még nem hallottak arról, hogy a zöld határt is őrizniük kellene. A miniszterelnök szerint minden egyes illegális migránst letartóztatnak, és megpróbálják kitoloncolni őket Magyarországra.

„Előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel” – vallotta be Fico. 

„Az illegális embercsempészet szervezői észre fogják venni ezt, és látják majd, hogy néhány órán belül képesek vagyunk bárhol megvédeni a határt”

– mondta Fico. A rajkai határátkelőre egy vízágyút is beállítottak. A szlovák belügyminisztérium új vezetése meg akarja mutatni, hogy le tudják zárni a szlovák-magyar határt, és nemcsak a határátkelőket, hanem a zöld határt is ellenőrizni tudják. 

A Pozsony-Rajka határátkelőn tartott sajtótájékoztatón Robert Fico miniszterelnök, ahol elmondta, hogy szerinte képesek megállítani a menekülteket a szlovák–magyar határon, beleértve a zöld határt is. „Mától a rendőrség – a hadsereg segítségével – ugyanis a zöld határt is ellenőrzi”– ezt állítja legalábbis Robert Fico és belügyminisztere, Matúš Šutaj Eštok. 

„Feltérképeztük, hogy a határ melyik részén fordul elő leggyakrabban az illegális határátlépés, ezért a legfontosabb technikát ezeken a szakaszokon összpontosítjuk”

– mondta Fico. „Világosan tudatni akarjuk mindenkivel, hogy Szlovákia felkészült, védeni fogja területét az illegális migrációtól” – mondta a szlovák miniszterelnök. 

(Kiemelt képünkön: Robert Fico szlovák miniszterelnök. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)