Máris ejtették a vádakat Prigozsin ellen

Ez a legfrissebb fordulat a szombati lázadás ügyében. 

2023. június 27., 20:52

Szerző:

Megszüntették a büntetőeljárást Jevgenyij Prigozsin és a hétvégi zendülésben részt vevő zsoldosok ellen, miután megállapítást nyert, hogy az érintettek beszüntették a bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységüket – jelentette be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Bár az orosz elnök árulónak minősítette a Wagner katonai magánvállalat vezetőjét és a zsoldosokat, a Kreml a fegyveresek visszavonását követően ígéretet tett rá, hogy nem állítják bíróság elé őket – írja a SzabadEurópa.

A fegyveres felkelés akár húsz év szabadságvesztéssel is sújtható a helyi törvények értelmében. Prigozsin akciójának következménynélkülisége éles ellentétben áll a kormányellenes demonstrációk résztvevőinek kezelésével, akik közül sokan hosszú évekre rács mögé kerültek. A zsoldosait hétvégén Moszkva felé irányító, közben több orosz várost elfoglaló Wagner-vezér pontos hollétéről továbbra sincs hivatalos hír, legutóbb annyit jelentettek be, hogy Belaruszba távozik az Oroszországgal szövetséges ország vezetőjének közvetítésével létrejött megállapodás alapján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy nincs információja arról, hol lehet a 62 éves férfi. Nem árult el részleteket a szombati megállapodásról, mindössze annyit közölt, hogy Putyin „bizonyos ígéreteket, bizonyos garanciákat” adott Prigozsinnak a „legrosszabb forgatókönyv” elkerülése céljából.

Egy független belarusz szervezet arról számolt be, hogy reggel egy Minszk melletti katonai repülőtéren leszállt egy magángép, amely a feltételezések szerint Prigozsinhoz köthető, ekképp amerikai szankciók hatálya alatt áll. Néhány perccel később ugyanott landolt egy másik repülőgép is, amely az üzletember otthonának és a Wagner központjának számító Szentpétervárról érkezett. Egyelőre nem tudni, hogy az oligarcha az utasok között volt-e.

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető keddi beszédében nem érintette, mi lesz Prigozsinnal. A Wagner-alapító és az orosz védelmi miniszter összecsapásaként festette le a hétvégi oroszországi eseményeket, viszont figyelmeztetett, hogy a lázadás súlyos fenyegetést jelentett, ezért harckészültségbe helyezte országa hadseregét. 

A Moszkva felé nyomuló zsoldosok szombaton legalább hat orosz helikoptert és egy repülőgépet lelőttek. A védelmi tárca nem tett jelentést az áldozatok számáról, a sajtó hírei szerint azonban legkevesebb tucatnyi katona vesztette életét.

Arra a kérdésre, miért hagyták csaknem minden ellenállás nélkül, hogy a zsoldosok kétszáz kilométerre megközelítsék Moszkvát, Viktor Zolotov, az Orosz Nemzeti Gárda vezetője kiemelte: olyan erő összevonásán dolgoztak, amellyel a fővároshoz közelebb képesek megállítani a sereget. Mint mondta, ha szétszórják a csapatokat, azon áthatolhattak volna, mint „kés a vajon”. A tisztségviselő emellett tudatta: nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni a nemzeti gárdát.

(Kiemelt képünkön: CreditHANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP)