Hat hét után engedték ki a kórházból az elnököt

Májbetegség miatt kerülhetett be – de erről nem tudni biztosat.

2021. november 25., 11:27

Szerző:

Milos Zeman cseh elnököt 46 nap után kiengedték a kórházból – adta hírül a Reuters. A politikus több mint hat hetet töltött a prágai központi katonai kórházban (UVN). A 77 éves Zeman október 10-én került kórházba egy krónikus betegség szövődményeivel, amelyet hivatala nem részletezett, de az orvosok szerint májbetegség volt. Zemant kezdetben intenzív osztályon kezelték, az orvosok nem tudták megmondani, meggyógyul-e egyáltalán. A parlament arra készült, hogy megvitassa az elnöki tisztségtől való megfosztását, de néhány hét elteltével Zeman állapota javult. 

A cseh elnök egy nappal a parlamenti választások után került kórházba. A választásokat egyébként elvesztették Zeman szövetségesei, élükön Andrej Babis miniszterelnökkel, ami aláásta az elnök befolyását a parlamentre. Az elnök még a kórházból megüzente, hogy tiszteletben fogja tartani a választási eredményt, és

pénteken Peter Fiala jobbközép vezetőt nevezi ki miniszterelnöknek,

a kabinet kinevezésére pedig később kerül sor. 

A kórház közölte, hogy az orvosi javaslat ellenére az elnök maga döntött úgy, hogy nem marad a kórházban és a Prágától nyugatra fekvő Lanyban lévő elnöki rezidencián folytatja kezelését. A kórház azt is hozzátette, hogy Zemant, családját és legközelebbi munkatársait tájékoztatták a lehetséges kockázatokról és szövődményekről, és azt javasolták, hogy egy speciális egészségügyi intézményben kezeljék.

A kórház szerint azonban „jelentős javulás" következett be Zeman állapotában, és tiszteletben tartják döntését, miszerint „alkotmányos feladatainak ellátását részesíti előnyben". 

Kórházi tartózkodása előtt Zeman megpróbálta javítani a kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával. Moszkvával a kémügy miatt, Pekinggel pedig a meghiúsult beruházási tervek miatt megromlott Csehország viszonya. A hivatalba lépő kormány meg kívánja erősíteni az ország nyugati orientációját, és szorosabbra kívánja fűzni a kapcsolatokat a demokráciákkal, köztük Tajvannal, amelyet Kína saját területének tekint.

Zeman második és egyben utolsó ötéves mandátumából egyébként 15 hónap van hátra.

 

(Kiemelt kép: German President Frank-Walter Steinmeier (L) and Czech Republic's president Milos Zeman arrive for a welcome ceremony ahead their meeting on August 26, 2021 in Prague, Czech Republic. MILAN KAMMERMAYER / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.