Türkmenisztán felett tűnt fel újra az afganisztáni magyarokat szállító gép

Leszállt Grúziában az a C-17-es, amely a magyarokat hozhatja haza.

2021. augusztus 18., 11:08

Szerző:

A Magyar Hang repülési adatokra hivatkozva azt írja: egy C-17-es NATO-géppel hozzák haza Afganisztánból a magyarokat. A lap információi szerint egy C-17-es szállt fel kedden Pápáról, és a radarok az Afganisztánnal szomszédos Türkmenisztán légterében látták utoljára. A holland védelmi tárca portálja annyiban megerősítette a lap információit, hogy a NATO keretében két C-17-es szállítógépet vetettek be a magyarországi pápai légibázisról. A portál értesülése szerint az első repülőgépnek hétfőn nem sikerült leszállnia Kabulban, viszont a második szállítógép kedd este sikeresen landolt. Ez a gép pedig nemrég felszállt, mintegy 40 emberrel a fedélzetén. A portál szerint a gép fedélzetén sem holland sem afgán állampolgár sincs.

A Twitteren valaki azt írta, hogy a gép Grúziában ért földet, ahol hat grúz állampolgár leszállt róla. Ők egy amerikai biztonsági cégnél dolgoztak Kabulban. Az értesülést a georgiai védelmi minisztérium meg is erősítette, hozzátéve, 17 további állampolgáruk kimenekítésén dolgoznak. Egyelőre nem tudni, hogy kik és hányan lehetnek a visszatérő gép fedélzetén. Nem tudni, hogy arról a 26 magyarról van-e szó, akik a hírek szerint Kabulban a holland nagykövetség őrzésében vették részt – őket az ATV korábbi híre szerint a britek szállítják haza –, vagy a rajtuk kívül a külügynél jelentkezőkről.

Eleinte a külügy azt állította, hogy nem tud kint rekedt magyar állampolgárokról, majd később Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is elismerte, hogy egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál. „Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluk pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra” – áll a külügyi tárca levelében. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar kormány biztonságosan hazajuttat minden magyart Afganisztánból.

 

(Kiemelt kép: A Pakistani paramilitary soldier stands guard near the Pakistan-Afghanistan border crossing point in Chaman on August 18, 2021.
AFP)

 

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.