Már elérhetők a jelentkezés feltételei az európai űrhajós állásra

Kiképzésre toboroz embereket az Európai Űrügynökség. Nők és mozgásszervi korlátozásokkal rendelkezők jelentkezését is várják.

2021. február 17., 16:18

Szerző:

Március 31. és május 28. között válik elérhetővé az a hivatalos online felület, melyen keresztül a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg feltölthetők lesznek a szükséges dokumentumok a potenciális űrhajósjelöltek számára – írja közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A válogatás idén májustól jövő októberig tart, a jelöltek átesnek pszichológiai, pszihometrikai, valamint orvosi szűréseken, és szakmai interjúk is lesznek. Várhatóan 2022 utolsó negyedévében jelentik be a válogatáson sikeresen átesett űrhajósjelölteket, akik 2023-ban kezdik meg alapképzésüket a németországi Kölnben található Európai Asztronauta Központban (EAC).

Az űrhajósjelöltek számára az Európai Űrügynökség (ESA) kétféle foglalkoztatottsági lehetőséget biztosít a kiválogatás során felmért kompetenciák alapján:

-    Karrier asztronauta: teljes munkaidőben, hivatalos ESA alkalmazotti jogviszony keretein belül vesz részt a legkiemeltebb, komplex küldetésekben (pl. Holdra szállás), akár parancsnoki szerepkörben. A karrier asztronauták hivatalos ESA szóvivők, aki az Európai Űrügynökséget képviselik hivatalos formában.

-    Projekt asztronauta: a tartalékos állomány tagja, akinek nincs hivatalos ESA alkalmazotti jogviszonya, de sikeresen teljesítette a kiválogatás valamennyi szakaszát. A projekt asztronauták számára akkor nyílik meg az űrrepülés lehetősége, amennyiben a karrier asztronauták nem képesek kiszolgálni a repülési igényekhez szükséges emberi erőforrást. A tartalékos állomány tagjai leginkább a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és egyéb kereskedelmi célú, rövid távú űrrepüléseken vehetnek részt.

A tartalékos állomány tagjai tanácsadói szerepkörben, szerződéses jogviszonyban segítik majd az ESA munkáját. A repülési igények és a küldetések során nyújtott teljesítmény függvényében a tartalékos űrhajósoknak is lehetősége lehet csatlakozni a karrier asztronauta állományba. 

A jelentkezés feltételei:

-    Állampolgárság bármelyik ESA tagállamban.

-    MSc Diploma természettudományi, mérnöki, matematikai vagy informatikai területeken.

-    Minimum 3 év posztgraduális tevékenység az adott területen, folyamatosan bővülő felelősségi körökkel, szerepvállalással.

-    Felsőfokú angol nyelvtudás (CEFR C1), egyéb nyelv középfokú ismerete előny.

-    Erős motiváció a folyamatosan változó, utazással és hosszan tartó távolléttel járó munkavégzéssel szemben.

-    Flexibilitás az Európán belüli és kívüli munkavégzés tekintetében.

-    Extrém terhelhetőség.

-    Hajlandóság tudományos kísérletekben történő részvételre.

-    EU 1178/2011 Annex IV (Part-MED) Class 2 orvosi minősítés.

-    Önéletrajz (EUROPASS formátumban: link)

-    Motivációs levél

-    Maximális életkor: 50 év

-    Magasság: 153–190 cm

A helytelenül, hiányosan vagy késve feltöltött jelentkezések automatikusan elutasításra kerülnek. A jelentkezési határidő: 2021. május 28.

Az ESA egyaránt várja női, férfi, illetve mozgásszervi korlátozásokkal rendelkező pályázók jelentkezését.

Az úgynevezett para-asztronauta program egy eddig teljesen kiaknázatlan terület, amely lehetőséget biztosít a legszélesebb társadalmi körök számára az űrutazás megvalósítására.

(Kiemelt kép: Luca Parmitano, az Európai Űrügynökség, az ESA olasz asztronautája űrruháját ellenőrzik a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2019. július 20-án. MTI/EPA | Jurij Kocsetkov)