Magyar vonatkozású film miatt kirúgták a lengyel filmarchívum igazgatóját

Egy online fesztiválon vetített volna le egy magyar vibrátorgyárról szóló rövidfilmet és egy másikat, amelyik nők elleni erőszakról szól. 

2021. március 13., 09:44

Szerző:

Egy nappal a kezdése előtt felfüggesztett egy filmfesztivált a lengyel kulturális miniszter, és kirúgta a Nemzeti Filmarchívum igazgatóját két rövidfilm miatt. Az egyik alkotás egy kis magyar falu vibrátorgyáráról mesél hat percben, a másik témája a nők elleni erőszak – számolt be a Filmtett erdélyi filmes hírportál.

A Herstorie elnevezésű lengyelországi filmfesztivált a nemzetközi nőnap alkalmából szervezték volna meg. A Gazeta Wyborcza viszont azt írta, a fesztivált miniszteri rendeletre március 3-án „meghatározatlan időre felfüggesztették”, a filmarchívum igazgatóját, Dariusz Wieromiejczyket pedig kirúgták az állásából.

A miniszter döntése mögött két film állt, a Weronika Jurkiewicz által rendezett Vibrant Village és Karina Paciorkowska animációsfilm-rendező You Don’t Have Distance című alkotása. Mindkét filmet több fesztiválon vetítették már Lengyelországban és külföldön is. Az előbbi filmet a 17. Verzió Filmfesztiválon a magyar közönség is láthatta. A hat perces dokumentumfilmet egy magyarországi faluban forgatták. A film arról szól, hogy miközben a faluban a férfiak a kocsmában isznak, asszonyok vibrátorokat gyártanak.

A történtek hatására a rendező ingyenesen elérhetővé tette az alkotását.

(Kiemelt kép: a The Vibrante Vllage c. film részlete. Forrás Verzió film fesztivál)