Addig kekeckedett a magyar kormány, amíg meg nem unta az EU

Lapértesülések szerint búcsút mondhat egy fontos pozíciónak a magyar kormány.

2024. május 30., 11:26

Szerző:

Uniós források szerint az EU tisztségviselői arra készülnek, hogy a magyar kormány a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphasson az alakuló Európai Bizottságban – írta a portfolio a Politico cikke alapján. Az indoklás szerint ez a büntetés, amiért Budapest – értékelésük szerint – folyamatosan akadályozza az ukrajnai európai uniós állásfoglalásokat.

Magyarország legfontosabb uniós diplomatája jelenleg az a Várhelyi Olivér, aki az európai integráció bővítéséért felelős biztos pozícióját tölti be. A tisztségnek jelentős befolyása van az EU balkáni és az ukrajnai csatlakozási szerződésekben, ám az értesülések szerint számos vezető viszont nem szeretné a jövőben a magyar diplomatát ebben a pozícióban látni.

Nem akarja a magyar kormány Ukrajnába önteni a pénzt - jön is a bünti

Orbán Viktort a nyugat-európai országok közül többen is Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségesének látják az EU-n belül és úgy gondolják, hogy a magyar kormányfő az akadálya az Oroszország elleni intézkedéseknek. Magyarország azzal húzta ki főleg a gyufát, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal is megpróbálta akadályozni a kelet-európai országnak nyújtott segélyeket, valamint a csatlakozási tárgyalásokat is hátráltatta a megszólalók szerint.

A névtelenséget kérő nyilatkozók szerint „fel sem merült”, hogy Magyarország megtarthassa a kiemelkedően fontos biztosi pozíciót. Az Európai Bizottságban a kormányoknak és a testület következő elnökének közösen kell dönteniük a pozíciókról.

A magyar vezetés állítólag továbbra is Várhelyit szeretné látni ebben a pozícióban, ám a biztossal kapcsolatos bizalom is megrendült az utóbbi időben. Azzal vádolják őt ugyanis, hogy „szándékosan zavart kelt a georgiai ügynöktörvénynél”, valamint aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát - írja a lap.

Nincs magyar vétó: elindult az orosz vagyon elkobzása

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.

Az ukrán állam anyagi és katonai támogatását az utóbbi hónapokban egyre komolyabb problémák hátráltatták az Egyesült Államokban és Európában is – írja a g7.hu.

Washingtonban – a Republikánus Párt belső vitái, Donald Trump de facto elnökjelölt és képviselőházi radikális követői Ukrajna-ellenes álláspontja miatt – fél évbe telt átnyomni a kongresszuson a támogatás megújítását, ami a fegyverszállítások időleges leállásához és az ukrán készletek elapadásához vezetett, így pedig az utóbbi hetek orosz sikereihez is hozzájárult.

Az Európai Unióban közben a mai napig él az eszkalációtól való félelem, ami (szemben a magyar sajtót ellepő kormánypropaganda állításaival) jelentősen korlátozza a katonai segítség mértékét és hatásosságát; míg a pénzügyi támogatást a tagállamok és az Európai Unió közösségi fiskális kapacitásainak szűkössége és egyebek mellett az Ukrajna támogatásával kapcsolatos magyar álláspont is nehezíti.

Ebben a helyzetben az Ukrajna támogatását alapvető biztonságpolitikai érdeknek tartó transzatlanti körökben egyre nagyobb az igény a finanszírozás alternatív, a napi politikai hangulattól független, fenntartható forrásai iránt. E téren az utóbbi hónapokban az orosz jegybank két éve zárolt tartalékvagyonának lefölözése, illetve kisajátítása került a figyelem középpontjába.

Az ukrajnai orosz agresszió 2022. februári kezdetét követően kivetett pénzügyi szankciók keretében a tágabb nyugati szövetségi rendszer országai az orosz központi bank mintegy 260 milliárd euró értékű külföldi vagyonát helyezték zár alá, hogy ezzel is nehezítsék az orosz gazdaság finanszírozását, Oroszország nemzetközi pénzügyi hálózatokban való részvételét, és bedöntsék a rubel árfolyamán. A pénzügyi összeomlás nem jött el, a vagyon pedig azóta is különböző nyugati számlákon kamatozik. Egészen az idei év áprilisáig, amikor hirtelen felgyorsultak az események.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)