Luxemburgi miniszterelnök Orbán Viktornak: Anyám gyűlöl azért, mert meleg vagyok, maga meg törvénybe foglalja

Xavier Bettel elmondta, melegként és egy zsidó férfi unokájaként pontosan tudja, milyen az, amikor a mássága miatt bélyegzik meg.

2021. június 25., 08:58

Szerző:

Éles vita alakult ki a csütörtöki brüsszeli uniós csúcson, amelynek egyik fő témája a magyar pedofiltörvény volt. Az európai tagországok vezetői közül többen sérelmezték a jogszabályban megjelenő melegellenes passzusokat, aminek hangot is adtak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mark Rutte holland kormányfő például azt mondta, amennyiben Magyarország nem vonja vissza a már elfogadott törvényt, nincs keresnivalója az EU-ban. Később Angela Merkel német kancellár is bejelentette, hogy az Európai Bizottság folytatja a jogszabály felülvizsgálatát. 

A Politico gyűjtése alapján a 24.hu arról számolt be, hogy a találkozón Xavier Bettel, luxemburgi miniszterelnök egyenesen Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve beszélt saját tapasztalatairól a melegek kirekesztését illetően. Elmondása szerint ő maga nem külső behatások miatt lett meleg, hanem azért, mert „így döntött”.

A kormányfő ezzel a magyar jogszabály azon részleteire kívánt célozni, miszerint 18 éven aluliak számára nem nyújthatnának a homoszexualitásról és a transzszexualitásról érzékenyítő és felvilágosító programokat. 

„Az anyám gyűlöl azért, mert meleg vagyok, ezzel élek együtt. Ön pedig törvénybe foglalta”

– jelentette ki Xavier Bettel, majd hozzátette, ez a jogszabály átlépte a vörös vonalat.

„Ez már alapvető emberi jogokról szól, arról, hogy lehet másmilyennek lenni” – tette hozzá. A luxemburgi miniszterelnök kijelentette: melegként, egy zsidó férfi unokájaként pontosan tisztában van azzal, milyen az, amikor megbélyegzik. Véleménye szerint a pedofiltörvény melegellenes részei ugyanezt a célt szolgálják.

(Kiemelt kép: Xavier Bettel, luxemburgi miniszterelnök a 2021. júniusi uniós csúcson. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP)