Angela Merkel: Őszinte megbeszélés alakult ki a sok vitát kiváltó magyar törvényről

A német kancellár szerint nagyon különböző elképzelések vannak Európa jövőjéről, nem csak Magyarország esetében.

2021. június 25., 08:07

Szerző:

Az uniós tagországok vezetőinek nem sikerült megállapodniuk az Oroszországgal tervezett, Berlin és Párizs által javasolt csúcstalálkozó megtartásáról – közölte Angela Merkel német kancellár péntek hajnalban Brüsszelben, a tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapját követően.

Az MTI tudósítása szerint a hamarosan leköszönő német kancellár elmondta, átfogó, nehéz vita folyt arról, hogy az EU miként kezdje újra korábban rendszeres találkozóit Oroszországgal, a tagállami vezetők ezt azonban egyelőre elutasították.

Merkel beszámolt arról is, hogy a tagállami vezetők között ellentmondásos, ugyanakkor őszinte megbeszélés alakult ki a sok vitát kiváltó magyar törvényről. Az MTI ugyan nem részletezi, hogy pontosan melyik törvényről van szó, a tegnapi tanácskozáson a sokak által melegellenesnek mondott pedofiltörvényről tárgyaltak a felek. A kancellár szavai szerint a tanácskozás során világossá tették, hogy az unió milyen alapelveket követ.

„Úgy gondolom, hogy még több ilyen megbeszélésre van szükségünk, hogy valamit megtudhassunk az Európai Unió lényegének kölcsönös megértéséről” – fogalmazott. 

Nagyon különböző elképzelések vannak Európa jövőjéről, nem csak Magyarország esetében,

ami azt jelenti, hogy a vitát folytatni kell – mondta. Hozzátette: az Európai Bizottság folytatja a magyar szabályozás vizsgálatát.

(Kiemelt kép: Tüntetés Amszterdamban a Magyarországon elfogadott pedofiltörvény melegellenes passzusai miatt. Fotó: EPA/ROBIN UTRECHT)