Lukasenka többször figyelmezette Prigozsint az életveszélyről

A belarusz elnök is megszólalt Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin haláláról.

2023. augusztus 26., 08:08

Szerző:

Aljakszandr Lukasenka állítása szerint kétszer is figyelmeztette Prigozsinékat, hogy veszélyben van az életük, és arra bíztatta őket, maradjanak Belaruszban – számol be a Guardian. Először júniusban, amikor a Wagner-vezér konvojt indított Moszkva felé, azt mondta az elnök, meghal, ha nem fordul vissza. Állítása szerint, Prigozsin azt válaszolta, hogy akkor meghal. Végül Lukasenka közbenjárásával sikerült leállítani az akciót.

A másik figyelmeztetés úgy hangzott, „srácok, vigyázzatok!” – hogy ez mikor történt, nem osztotta meg Lukasenka. 

Szerinte nem Putyin állt a Wagner-vezérkarát szállító repülőgép felrobbantása mögött, túl szakszerűtlen és durva, nem vall Putyinra. A Kreml is tagadja, hogy köze lenne a szerencsétlenséghez. Putyin részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, Prigozsint nehéz sorsú, tehetséges üzletembernek tartotta, aki követett el hibákat. 

A Wagner zsoldoshadsereg alapítójának magángépe szerdán este zuhant le Moszkvától mintegy 150 kilométerre Tver megyében, a fedélzeten tartózkodó hét utas és háromfős személyzet közül senki nem élte túl a balesetet.

(Kiemelt képünkön Alekszandrj Lukasenka belarusz elnök beszél egy Vlagyimir Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatón 2022. február 18-án Moszvában. Fotó: Sergey Guneev / Sputnik/AFP)