Prigozsin halála üzenet az orosz elitnek

Prigozsin halálának módjával üzenhetett Vlagyimir Putyin az orosz elitnek.

2023. augusztus 25., 14:58

Szerző:

Augusztus 23-án egy oroszországi repülőgép-szerencsétlenségben meghalt tíz ember, vélhetően Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosok vezére is, bár a holttestét még nem sikerült azonosítani. Rácz András Oroszország-szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója szerint Prigozsin halála üzenet az orosz elit számára – írja a Telex.

A szerdán este Moszkvából Szentpétervárra tartó Embraer Legacy 600-as típusú gépen az orosz hatóságok szerint Prigozsinon kívül ott volt a Wagner több magas rangú vezetője, köztük a zsoldossereg másik alapítója, Dmitrij Utkin is. A gép eddig tisztázatlan körülmények között irányíthatatlanná vált, és lezuhant Tver régióban, Kuzsenkino falu közelében.

„Tudjuk, hogy a repülőgép felszállás után volt, emelkedett, magasságot gyűjtött, aztán hirtelen, vészjelzés nélkül leesett az égből. Nem volt jele, hogy manőverezéssel vagy kényszerleszállással próbálkoztak volna, tényleg szabályosan leestek az égből. Kikerült egy geolokált felvétel a repülőgép lezuhanásáról, ezen az látszik, hogy az egyik szárnya hiányzik, pörögve zuhan, a farokrész levált a géptörzsről és külön ért földet” – mondta a baeleset körülményeiről Rácz.

A  szakértő szerint a roncsról eddig nyilvánosságra hozott felvételek alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy légvédelmi rakéta találta el. „Nagyjából nyolcezer méter magasan repült a gép, a vállról indítható rakétáknak ez túl magas, tehát ehhez nehéz légvédelmi rakéta, például Sz-300-as, Sz-400-as vagy Buk kellett volna. Ezeknek a rakétáknak 70-100 kilogrammos, repeszes robbanófejük van, ami egy ilyen pici repülőgépet szó szerint teljesen kilyuggatott volna. A roncsokon látszik ugyan néhány lyuk, ami akár rakétától is származhatott, de egy olyan légvédelmi rakéta, ami abban a magasságban képes eltalálni egy gépet, az tésztaszűrővé lyuggatta volna” – mutatott rá az összefüggésekre Rácz.

A szakértő szerint valószínűbb, hogy a gép belsejében lehetett egy robbanószerkezet, és ezért szakadhatott le egyben a farokrész. A személyzet nem adott le vészjelzést, Rácz úgy véli, azért, mert a robbanás pillanatában nyolcezer méter magasan a gép azonnal dehermetizálódott, és a fedélzeten mindenki elvesztette az eszméletét.

A szakértő szerint különös volt, hogy az orosz légügyi hatóság már a legelső hírben bejelentette, hogy az utaslistán rajta volt Jevgenyij Prigozsin is. Ilyet általában nem szoktak tenni, először csak a baleset tényéről, valamint az áldozatok és sérültek számáról közölnek információt.

Az is árulkodó jel volt, hogy az orosz állami média szinte rögtön kész tényként kezelte Prigozsin halálát, annak ellenére is, hogy az összeégett holttestek tényleges azonosítása csak órákkal később történt meg. Rácz szerint mind Prigozsint, mind Utkint azonosították a halottasházban.

„Azt gondolom, hogy Prigozsin halála, az, hogy így halt meg, tehát nem ablakon kiesve, nem mérgezésben, hanem egy lezuhant magánrepülőgépen, az az orosz elitnek is egy üzenet”

– mondta Rácz.

(Kiemelt képünk: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP)