Újabb iskolai lövöldözés: elkapták az elkövetőt

Egy 14 éves fiút tartóztattak le a georgiai iskolai lövöldözés miatt, az FBI már tavaly felfigyelt rá. A támadásban két tanár és két diák életét vesztette, kilenc másik ember pedig megsebesült

2024. szeptember 5., 11:22

Szerző:

Egy 14 éves fiút tartóztattak le a szerdai iskolai lövöldözés kapcsán. Az Apalachee középiskolában elkövetett lövöldözésben két diák és két tanár vesztette életét – írja a The Guardian alapján a Népszava.

Helyi hatósági közlések szerint a támadásban kilenc ember megsérült, őket kórházba szállították. A gyanúsított, Colt Gray már a támadás helyszínén feladta magát, ellene felnőttként indítottak eljárást.

Az FBI közleménye szerint még 2023-ban – amikor iskolai lövöldözéssel kapcsolatos online fenyegetéseket vizsgáltak – kihallgattak egy 13 éves diákot és az édesapját a közeli Jackson megyében. Bár a nyilatkozatban nem nevezték meg az érintett fiatalt, georgiai tisztviselők szerint a közlemény a szerdai lövöldözés gyanúsítottjával hozható összefüggésbe.

„Az apa azt állította, hogy vannak vadászfegyverei, de az alany ezekhez nem férhetett hozzá felügyelet nélkül. Az alany tagadta, hogy online fenyegetőzött volna”

– közölte az FBI, hozzátéve, hogy nem volt ok a letartóztatásra.

A régióban szerda reggel öt oktatási intézmény, köztük az Apalachee középiskola kapott telefonhívásokat, melyekben lövöldözéssel fenyegetőztek.

A támadást Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölt is elítélte. Biden a Fehér Ház közleményében a fegyvertartásra és azok használatára vonatkozó törvények szigorítására szólította fel a Kongresszust, míg Harris „értelmetlen tragédiának” nevezte a történteket, és leszögezte, véget kell vetni a fegyveres erőszak járványszerű terjedésének.

Donald Trump republikánus elnökjelölt közösségi oldalán ugyancsak tragikusnak nevezte a történteket, a lövöldözőt pedig „egy beteg és megbomlott szörnyetegként” jellemezte.

Brian Kemp, Georgia állam kormányzója közölte, hogy minden irodája együttműködik a helyi hatóságokkal a vizsgálatban. „Ami történt attól retteg minden szülő, Georgia államban pedig ezen az estén a történtek miatt is szorosabban ölelik meg gyermekeiket” – tette hozzá.

Egy boszniai gimnáziumban is lövöldöztek

Ahogyan arról beszámoltunk, augusztus 21-én hárman meghaltak szerdán a nyugat-boszniai Sanski Most egyik gimnáziumában, miután egy iskolai dolgozó tüzet nyitott a tantestületi gyűlésen részt vevő tanárokra, az iskolai lövöldözés elkövetője is súlyosan megsebesült, amikor megpróbált önmagával is végezni – közölte rendőrségi közleményekre hivatkozva internetes oldalán az Oslobodjenje című napilap.

A fegyveres merénylet tényét a lapnak Adnan Beganovic, a helyi rendőrség szóvivője erősítette meg. Mint mondta: az iskola szóban forgó kisegítő alkalmazottja (egyes lapinformációk szerint portása) katonai fegyvert, géppisztolyt használt, és meggyilkolta az iskola igazgatóját, a titkárát és egy angoltanárt. A támadó magával is végezni akart, nem hivatalos információk szerint fejbe lőtte magát. Sérüléseivel a Banja Luka-i kórházba szállították.

(Kiemelt kép: CHRISTIAN MONTERROSA / AFP)