Halálos lövöldözés történt egy boszniai gimnáziumban

Három halottja van a nyugat-boszniai Sanski Most egyik gimnáziumában kitört lövöldözésnek.

2024. augusztus 21., 14:12

Szerző:

Hárman meghaltak szerdán a nyugat-boszniai Sanski Most egyik gimnáziumában, miután egy iskolai dolgozó tüzet nyitott a tantestületi gyűlésen részt vevő tanárokra, az iskolai lövöldözés elkövetője is súlyosan megsebesült, amikor megpróbált önmagával is végezni – közölte rendőrségi közleményekre hivatkozva internetes oldalán az Oslobodjenje című napilap.

Korábbi nézeteltérés váltotta ki az iskolai lövöldözést

A fegyveres merénylet tényét a lapnak Adnan Beganovic, a helyi rendőrség szóvivője erősítette meg. Mint mondta: az iskola szóban forgó kisegítő alkalmazottja (egyes lapinformációk szerint portása) katonai fegyvert, géppisztolyt használt, és meggyilkolta az iskola igazgatóját, a titkárát és egy angoltanárt. A támadó magával is végezni akart, nem hivatalos információk szerint fejbe lőtte magát. Sérüléseivel a Banja Luka-i kórházba szállították.


Az N1 regionális hírtelevízió információi szerint a lőfegyveres merénylet előzménye, hogy a férfi vitába keveredett az iskola vezetésével. Az Olsobodenje úgy tudja, hogy azok, akiket a támadó lelőtt, az őt felfüggesztő bizottságban voltak.


A nyugat-balkáni országokban nem jellemzőek az iskolai támadások, de tavaly Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is történt hasonló eset. 

Tavaly Belgrádban lövöldözött a töriórán egy hetedikes diák

Kilenc diák és egy biztonsági őr halt meg 2023-ban egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett. A lövöldöző diák listát írt a célpontjairól, és nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. Hat másik embert is meglőtt az ámokfutó diák, ők szerencsére túlélték a tragédiát. A rendőrök elfogták a fiút, a lövöldözés indítéka az volt, hogy társai kiközösítették, gúnyolták az egyébként eminens diákot. Egy nappal később pedig egy másik fiatal gyilkolt meg nyolc embert Belgrád mellett. A  20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós Szerbiában 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és a 2023-as esettől eltekintve egyetlen esetben sem fiatalkorú volt az elkövető.

A gyilkosságok után nagyszabású fegyverbegyűjtési akció indult, Szerbiában ugyanis akkoriban tíz emberből négy tartott fegyvert otthon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gzozzo pictures)