Líbiában ragadtak a menekültek

A parti őrség akadályozta meg az átkelésüket.

2021. október 3., 15:45

Szerző:

Mintegy száz Európába tartó menekültet tartóztatott fel a líbiai parti őrség vasárnap egy bárka fedélzetén - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A zömében szudáni, szomáliai, bangladesi és szíriai menedékkérőket ez-Závíja kikötővárosába vitték vissza, ahonnan feltehetőleg őrzött létesítményekbe kerülnek.

Az UNHCR szerint a líbiai hatóságok szombaton mintegy kilencven migráns elfogásáról számoltak be, illetve arról, hogy két menedékkérő holttestét emelték ki a tengerből, negyven társukat pedig eltűntnek nyilvánították.

Az utóbbi időben megugrott az átkelések száma a Földközi-tenger központi medencéjében. Idén eddig hozzávetőleg 44 ezer illegális bevándorló érte el az európai partokat Tunéziából, illetve Líbiából. Több mint 25 ezret pedig az uniós támogatást élvező líbiai parti őrség fogott el és vitt vissza az észak-afrikai állam területére. Szeptember végéig több mint 1100-an vesztették életüket a veszélyes tengeri átkelés közben.

Az olasz sajtó egyébként vasárnap számolt be arról, hogy az előző nap 400 menedékkérő érte el Lampedusa szigetét, köztük tizenhárom tunéziai, akikkel egy bárány is volt. A jószágot gazdáival együtt az olasz sziget befogadóközpontjába vitték, ahol az állatorvosi vizsgálatok idejére karanténba helyezik. A helyi sajtó megjegyezte, hogy az utóbbi hónapokban több tunéziai bevándorló is háziállatokkal, például kutyákkal és macskákkal érkezett Olaszországba.

(Kiemelt képünk illusztráció: Illegális bevándorlók csónakkal érkeznek az olaszroszági Pelagie szigetén fekvő Lampedusába 2020. július 29-én. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.