Az Oroszországgal határos uniós országok válaszoltak a mozgósításra

A lett külügyminiszter és litván védelmi miniszter is nyilatkozott az orosz mozgosításra adott válaszlépésekről.

2022. szeptember 21., 14:18

Szerző:

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter szerint az ország nem fog menedéket nyújtani, „[humanitárius] vagy más típusú vízumot kiadni” a Moszkva által mozgósított csapatok elől menekülő oroszoknak. Biztonsági aggályokra hivatkozott, de hozzátette, hogy „a Lettországot fenyegető katonai fenyegetés szintje még mindig alacsony” – írja a BBC.

Litvánia védelmi minisztere szintén twitteren közölte, hogy az ország legfőbb, bármilyen biztonsági fenyegetéstől elrettentő erőit magas készültségbe helyezték. „Mivel Oroszország katonai mozgósítása a határaink közelében is zajlik majd, Litvánia gyorsreagálású erőit magas készültségbe helyeztük, hogy megakadályozzunk bármilyen orosz provokációt” – írta Arvydas Anusauskas.

A Litvánia és Lengyelország között fekvő Kalinyingrád stratégiai fontosságú régió, ahol Oroszország balti flottája állomásozik, de nincs határa az orosz szárazfölddel.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Egy Gepard légvédelmi harckocsi tüzel a hadsereg légvédelmi iskolájának területén a Balti-tengeren tartott hadgyakorlaton. Fotó: Christian Hager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.