Lemondott tisztségéről az LMBTQ közösség tagjainak kínzásairól beszélő kalotaszegi esperes

A püspök elfogadta a lemondását és ezzel az ügy be van fejezve részéről.

2024. augusztus 15., 09:30

Szerző:

Vincze Minya István, bár lemondott esperesi tisztségéről, továbbra is református lelkipásztorként szolgálhat a Nyárszó-Sárvásári Református Egyházközségben.

„Aki ilyen érzelmeket fogalmaz meg, az kárt okoz magának is és a közösségnek is”

– jelentette ki a Transtelexnek Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

„Eljutott hozzám, le van téve a lemondása, ezzel be van fejezve az ügy”

– zárta rövidre Kató Béla.

Az erdélyi Transtelex megírta, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület egyik elöljárója, Vincze Minya István esperes a párizsi olimpia nyitóünnepségének hatására az LMBTQ-közösség tagjait érintő uszító és gyűlöletkeltő kijelentéseket tett, és olyanokat írt ki a Facebook oldalára, hogy:

„Valamennyit élve kiherélni ha még megvannak a tö…k, a lyukaikba égő parazsat tenni, majd élve megnyúzni és végül felnégyelni”

Kijelentései miatt a püspök felszólította Vincze Minya István esperest, hogy „fontolja meg a lemondását”.

Egyébként Vincze Minya Istvánt 2012 őszén választották meg először a Kalotaszegi Református Egyházmegye élére, és a Romániai Református Egyház törvénytára szerint a hatéves mandátumot kétszer töltheti le az esperesnek megválasztott lelkész. Vagyis Vincze Minya István második mandátumának legvégét töltötte, amikor hirtelen le kellett mondania, tehát a lemondás szimbolikus – írja a lap.

A romániai jogszabályok hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a gyűlöletbeszédet és az uszítást. Az ilyen kijelentések nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is súlyos következményekkel járhatnak. Azonban az egyházmegye elöljárói, sem annak a közgyűlése nem kezdeményezett erről külön tárgyalást az esperessel.

Kató Béla püspök elfogadta az esperes lemondását, de hangsúlyozta, hogy papsági státuszát csak fegyelmi eljárás útján lehetne megkérdőjelezni, amire nem került sor.

(Fotó: Merész Márton / 168.hu)