Az LMBTQ jogvédőket is meglepte, milyen sok szivárványcsalád él ma hazánkban

A Központi Statisztikai Hivatal kiadta azon gyermekek számát, akiket azonos nemű szülők nevelnek.

2024. január 10., 09:21

Szerző:

Megtriplázódott a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon, négyezernél több kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők – derül ki a 2022-es népszámlálás adataiból, amiket az rtl.hu kért ki a KSH-tól. A cikk szerint még a jogvédőket is meglepték a friss adatok, miszerint 4125 gyerek él ma Magyarországon szivárványcsaládokban, vagyis azonos nemű szülőkkel nevelkedik. Ezzel kiejelenthető, hogy a szivárványcsaládok száma több mint a háromszorosára nőtt az elmúlt években.

Polgári Eszter, a Háttér Társaság jogi programjának vezetője szerint mindez főleg annak fényében figyelemre méltó, hogy az elmúlt években az LMBTQ emberek egyre inkább célponttá váltak a kormányzati kommunikációban, a szexuális kisebbségeket és így gyerekvállalásra készülő azonos nemű párokat pedig több intézkedés is hátrányosabb helyzetbe hozta – fogalmaz a cikk.

A szakember szerint a statisztika megugrásában az is közrejátszhat, hogy kevesebben kényszerülnek rejtőzködésre, és egyre többen beszélnek nyíltan a családjukról. Polgári Eszter úgy véli, „egyszerűen bátrabbak az emberek, jobban fel merik vállalni, hogy ők az azonos nemű párjukkal nevelnek gyereket vagy gyerekeket”.

Bár a 2014-ben életbe lépett új Polgári törvénykönyv több rendelkezése a szivárványcsaládoknak is könnyebbséget jelent, a Háttér Társaság programvezetője szerint az azonos nemű szülők által nevelt gyerekek továbbra is joghátrányban vannak a társaikhoz képest.

(Képünk illusztráció / Pexels)