A Médiatanács jogsértőnek minősítette az RTL szivárványcsaládos reklámját

Az viszont nem kirekesztő, hogy egy katolikus pap terroristának nevezte az LMBTQ embereket. 

2022. február 4., 18:00

Szerző:

Jogsértőnek minősítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub és a Háttér Társaság társadalmi célú hirdetését, amiben szivárványcsaládokat mutattak be. A csak fideszesekből álló Médiatanács szerint az RTL Klub 11 alkalommal nem megfelelő időpontban sugározta „A család az családcímű, társadalmi célú reklámot még 2020 decemberében – írja a HVG.

Mivel a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása, így azok csak este 9 és reggel 5 óra között kerülhettek volna adásba, miközben a csatornán reggel 6 és este 20 óra között adták le őket”

– írták a közleményben.

Egy másik ügyben is döntött a testület, ezt viszont nem tartották jogsértőnek, pedig egy katolikus pap a vasarnap.hu adásában arról beszélt, hogy a „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák. Erőszakot tesznek a gyermekeken”.

A kijelentés miatt egy civil szervezet tett panaszt, mire a Médiahatóságtól azt a választ kapták, hogy „a plébános erőteljes kritikát fogalmazott meg az LMBTQ ideológiát propagáló aktivistákkal szemben a Katolikus Egyház hivatalos álláspontjának, tanításának megfelelően, de nyilatkozata nem volt sem kirekesztő, sem gyűlöletkeltő. A testület rögzítette, hogy a plébános által megfogalmazott bírálat politikai véleménynek számít, és így a véleményszabadság által a leginkább védendő megnyilvánulások közé tartozik, továbbá a szabad véleménynyilvánítás joga kiterjed az egyes közösségek szellemiségével, gondolatvilágával ellentétes megnyilvánulásokra is. A testület mindezek alapján nem indított eljárást a szolgáltatókkal szemben”.

(Kiemelt kép: Szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.