Majdnem egyszerre mondott le a brit pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter is

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

2022. július 5., 19:44

Szerző:

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter kedden lemondott, mondván, hogy vonakodva jutott arra a következtetésre, hogy nem folytathatja így tovább.

A közvélemény joggal várja el, hogy a kormányzást megfelelően, hozzáértően és komolyan vezessék. Felismerem, hogy ez lehet az utolsó miniszteri munkám, de úgy vélem, ezekért a normákért érdemes küzdeni, és ezért mondok le – írta a Twitteren.

A miniszterelnöknek címzett – szintén a Twitter-fiókján közzétett – lemondólevelében Sunak rámutatott a Nagy-Britanniát érintő kihívásokra, és hozzátette, hogy az emberek „készek meghallani az igazságot”.

Kedden mondott le Sajid Javid brit egészségügyi miniszter is, kettejük lemondása pedig válságba sodorhatja Boris Johnson kormányát – írta a Reuters.

Javid elmondta, hogy a sorozatos botrányok után elvesztette bizalmát Johnson kormányzási képességében, és kijelentette, hogy jó lelkiismerettel nem tudja tovább folytatni munkáját. Hozzátette, hogy sok törvényhozó és a közvélemény is elvesztette a bizalmát Johnson felé.

Sajnálattal közlöm, hogy számomra egyértelmű, hogy ez a helyzet nem fog változni az Ön vezetése alatt, és ezért az én bizalmamat is elvesztette – írta Javid a Johnsonhoz intézett levelében.

(Kiemelt kép: Boris Johnson brit miniszterelnök a NATO-csúcstalálkozón a madridi Ifema kongresszusi központban 2022. június 30-án. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP)