Lecsapott a Biparjoy ciklon Indiára és Pakisztán felé halad

India nyugati partvidékére már lecsapott, és várhatóan péntek hajnalban Pakisztán keleti tengerparti övezeteit is eléri a Biparjoy ciklon, amelyben óránként 140 kilométeres széllökések is vannak.

2023. június 15., 20:58

Szerző:

A ciklon helyi idő szerint péntek hajnalban már teljesen a szárazföld fölött lesz 

– közölte az indiai meteorológiai szolgálat.

Indiában és Pakisztánban összesen több mint 180 ezer embert evakuáltak óvintézkedésképpen a mélyen fekvő területekről, miután a meteorológiai szolgálatok nagy mennyiségű csapadékra és villámáradásokra figyelmeztettek.

Indiában, Gudzsarát állam nyolc kerületéből 85 ezer embert, Pakisztán déli Szindh tartományában 95 ezer ember biztonságos helyre menekítettek. A hatóságok megtiltották a halászoknak, hogy nyílt vízre hajózzanak, több tengerparti város tengerhez vezető útját lezárták, bezártak a közintézmények, átmenetileg leállították a tömegközlekedést is.

Az indiai hatóságok „rendkívül erősnek” minősítették a Biparjoyt. A vihar óránként akár 145 kilométeres szélerősséggel is lecsaphat, a neki kedvező időjárási feltételek miatt ugyanis egyre viharosabbá válik 

– közölte Mrutjundzsaj Mohapatra, az indiai meteorológiai szolgálat főigazgatója, aki arra kérte azokat, akiket nem kellett evakuálni, hogy maradjanak otthonukban.

A két ország az érintett tartományokba vezényelte át máshonnan a rendfenntartó erők egy jó részét, hogy azonnal segítséget tudjanak nyújtani a bajbajutottoknak.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Pakisztánban a sürgősségi gyógyszerellátmányok elérhetővé tételére szólított fel, ezzel is gátat szabva a fertőző betegségek lehetséges terjedésének, az ENSZ Élelmezési Világprogramja Twitter-bejegyzésében a heves esők miatt keletkező mezőgazdasági károkra figyelmeztetett.

(Kiemelt képünkön: Ciklon sújtotta emberek gázolnak a vízben, amikor a Biparjoy ciklon megemeli a tengerszintet a pakisztáni Sindh tartomány Sujawal nevű tengerparti területén 2023. június 15-én. Fotó:Husnain ALI / AFP)