Többen életüket vesztették az Indiában és Pakisztánban lesújtó ciklonban

A Biparjoy ciklon az Arab-tengeren keresztül Pakisztán partjai felé tart. Több mint 40 000 embert evakuáltak.

2023. június 13., 18:10

Szerző:

Legkevesebb hét ember életét követelte már eddig is az Arab-félsziget felől India nyugati és Pakisztán déli részét elérő Biparjoy ciklon, a még erősebb, orkánerejű szél várhatóan csütörtökön éri el a két ország partvidékét. A mumbai rendőrség közölte, hogy a fürdőhelynek számító Dzsuhu előváros tengerpartjáról a hullámok elragadtak négy fiatal fiút, és mind vízbe fulladtak. Több mint 40 000 embert evakuáltak Indiában és Pakisztánban.

A szélvihar több helyen fákat döntött ki, egy helyütt pedig egy falat is ledöntött, ami három ember halálát okozta. Az indiai Gudzsarat állam veszélyeztetett kerületeiben péntekig betiltották a halászatot, az iskolákban pedig tanítási szünetet rendeltek el. Az állam partjai közelében számos olajlétesítmény található a tengerben, de a tízméteres hullámok miatt rajtuk kívül több nagy kikötő forgalmát is le kellett állítani. A partmenti területekről elővigyázatosságból kedd estig mindenkit kilakoltatnak a veszélyeztetett körzetekből.

A Biparjoy ciklon széllökései óránként akár a 180 kilométeres sebességet is elérhetnek, s a vihar várhatóan csütörtök este éri el Gudzsarátot és a dél-pakisztáni Karacsit. A pakisztáni hatóságok már hétfőn hozzáláttak a megelező intézkedésekhez, szerda estig mintegy százezer ember evakuálását tervezik a veszélyeztetett körzetekből.

(Egy rendőr sétál a lezárt karacsi strandon rekedt halászhajók mellett 2023. június 13-án, amikor a Biparjoy ciklon az Arab-tengeren keresztül Pakisztán partjai felé tart. Fotó: Rizwan TABASSUM / AFP)