Lavrov: Elbukott az Egyesült Államok missziója Afganisztánban

Az orosz külügyminiszter szerint a NATO-csapatok kivonulása miatt romlott meg hirtelen az afganisztáni helyzet.

2021. július 16., 20:38

Szerző:

Az orosz külügyminiszter szerint elbukott az Egyesült Államok missziója Afganisztánban, ahol a kormányellenes tálibok egyre több sikeres hadjáratot hajtanak végre azóta, hogy bejelentették az amerikai és a NATO többi csapatának kivonását az országból, írja az MTI.

„A világon mindenki belátja, hogy a misszió kudarc volt. Ezt mindenki elismeri, beleértve az Egyesült Államokat is” 

– mondta Szergej Lavrov pénteken Taskentben, ahol a közép-ázsiai országok nemzetközi konferenciáján vesz részt. Az orosz hírügynökségek jelentése szerint a külügyminiszter úgy vélte: az amerikai és NATO-erők „elsietett” távozása miatt romlott hirtelen a biztonsági helyzet Afganisztánban az utóbbi időben, miután mind katonai, mind politikai téren erősödött a bizonytalanság az ország körül.

„Valós a veszélye annak, hogy az instabil helyzet az Afganisztánnal szomszédos országokra is átterjed” – tette hozzá Lavrov, megjegyezve, hogy a jelenlegi körülmények között a terrorfenyegetettség és a kábítószer-csempészet problémája is erősödik.

Május eleje óta a tálibok nagy területeket tudtak ellenőrzésük alá vonni elsősorban az ország északi és nyugati részében, távol az eddig hagyományosnak számító dél-afganisztáni bázisaiktól. Hatalmukba kerítettek több kulcsfontosságú települést az iráni, a türkmén és a tádzsik határ közelében, és harcosaik bekerítettek már több tartományi székhelyet is. Amerikai támogatás híján az afgán védelmi erők alig tudtak ellenállást tanúsítani ezekkel az offenzívákkal szemben.

(Kiemelt kép: Szergej Lavrov a közép-ázsiai országok nemzetközi konferenciáján vesz részt 2021. július 16-án. Fotó: Orosz Külügyminisztérium / Sputnik via AFP)