Küszöbön az atomkatasztrófa – Ötvenkét oldalon sorolja a NAÜ mit kéne azonnal megtenni, hogy elkerüljük

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy megismétlődik a csernobili atomkatasztrófa.

2022. szeptember 6., 20:34

Szerző:

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben – állapította meg kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat. Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény (NPT) betartásán őrködő szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében. A NAÜ egyebek mellett „atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet” létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy atomkatasztrófa következhet be az országban, ahol 1986-ban a csernobili atomerőműben a békés célú globális atomipar eddigi legsúlyosabb balesete történt. 

A jelentés megállapítja, hogy az „orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet”. A NAÜ a megfelelő munkakörülmények helyreállítását szorgalmazza az erőműben dolgozók számára. 

A szervezetnek a helyszínen járt küldöttsége a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint a jelentésében megerősítette, hogy

Oroszország „katonai személyzetet, járműveket és felszereléseket telepített a zaporizzsjai atomerőmű különböző részeire, például több katonai teherautót az 1-es és 2-es energiablokk turbinacsarnokának első emeletére”.

A NAÜ-misszió rögzítette a Roszatom orosz atomenergetikai konszern szakértői csoportjának jelenlétét is, amely – amint azt az orosz fél a küldöttségnek mondta – „tanácsokat ad” a nukleáris biztonságot és egyéb intézkedéseket érintően az atomerőmű vezetőségének. 

A NAÜ úgy véli, hogy a Roszatom vezető műszaki személyzetének jelenléte megzavarhatja az operatív irányítás megszokott munkáját, és súrlódásokat okozhat a döntéshozatali folyamatban – idézett a jelentésből az ukrán hírportál.

A NAÜ szerint az egyetlen üzemben lévő reaktor „az erőmű számára szükséges biztonsági és egyéb feladatok ellátására termel áramot”. Az erőmű viszont rendszerint külső hálózatról kap áramot a reaktorhoz szükséges kulcsfontosságú hűtőrendszer működtetéséhez, és a NAÜ ajánlja a külső áramszolgáltatás újbóli biztosítását. 

Ezt támasztja alá Mycle Schneider kanadai független atomenergia-szakértő véleménye. Szerinte is az erőmű feltehetően „sziget” üzemben működik, illetve csak a saját szükségletei ellátásához termel áramot, ami nagyon megbízhatatlan. 

Az ENSZ-szervezet szorgalmazza, hogy valamennyi érintett fél vegyen részt az erőmű folyamatos biztonságának fenntartásában, hogy az erőműben tartsanak rendszeresen vészhelyzeti gyakorlatokat, és javítsák a kommunikációt. 

A NAÜ küldöttségét vezető főigazgató, Rafael Grossi a tervek szerint kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatja a tapasztalataikról. 

Kedden is folytatódott a tüzérségi támadás a zaporizzsjai atomerőmű körül, egy nappal azután, hogy a létesítményt ismét lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról. 

Oroszország az ukrán hadsereget vádolja az erőmű közelében fekvő Enerhodar város elleni tüzérségi támadással, míg az ukrán fél szerint az orosz erők támadták a város a Dnyeper túloldalán fekvő Nikopolból. 

A világ vezetői az orosz erők által az ukrajnai invázió kezdete után, márciusban megszállt erőmű demilitarizálását sürgetik.

(Kiemelt képünk: Oszlopok mosása a Zaporizzsjai Atomerőmű telephelyén, Enerhodarban 2019. július 10-én. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.