Küszöbön a világméretű éhínség, India megtiltotta a búza exportját

A világ második legnagyobb búzatermelője korábban azt jelezte, hogy kész pótolni az orosz-ukrán háború miatti kiesést.

2022. május 14., 17:36

Szerző:

India azonnali hatállyal leállította a búza exportját arra hivatkozva, hogy veszélyben érzi saját élelmiszerellátásának biztonságát – jelentették be az indiai hatóságok pénteken késő este. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a globális áremelkedés veszélyezteti India és a szomszédos országok élelmiszerbiztonságát, és meg akarják fékezni a hazai árak növekedését, amely részint a szabályozatlan exporttevékenység következtében alakult ki.

Év eleje óta a búza világpiaci ára több mint 40 százalékkal emelkedett, részben Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A háború előtt Ukrajna és Oroszország adta a világ búza- és árpaexportjának harmadát. Az orosz támadás február 24-i kezdete óta az ukrán kikötőket lezárták, sok helyen csapások érték az infrastruktúrát és a gabonaraktárakat.

Nemrég Narendra Modi miniszterelnök és az indiai kormány más képviselői még azt jelezték, hogy az ukrajnai háború nyomán fenyegető búzahiányra tekintettel India segíteni fog, és jelentősen növeli majd a búza kivitelét. Időközben azonban szélsőségesen forró időjárás kezdte sújtani Indiát, ami hat százalékkal csökkentette a búzatermés mennyiségét, és több szakértő arra figyelmeztetett, hogy az országon belül búzaválság alakulhat ki.

Kína után India a világ második legnagyobb búzatermesztője: évente nagyjából 100 millió tonna búzát termesztenek.

Mindeddig ebből India alig exportált, hiszen a több mint 1,3 milliárd lakosú országnak saját ellátására is hatalmas mennyiségre van szüksége. A szegényebb lakosság ellátásának biztosítására az indiai kormány a világpiaci ár feletti áron jelentős mennyiséget fel szokott vásárolni a termelőktől, akiknek így mindeddig nemigen érte meg, hogy búzájukat exportőröknek adják el. Idén viszont a korábbi évekkel szemben a termelők már olyan piaci kereskedőknek is el tudták adni a búzájukat, akik a kormány által ajánlott fix összegnél magasabb vételárat ajánlottak. 

Áprilisban India rekordnak számító 1,4 millió tonna búzát exportált, és májusra nagyjából 1,5 millió tonna kivitelére írtak alá szerződéseket. Megrendítő a most bejelentett exporttilalom, amely várhatóan tovább emeli majd a búza világpiaci árát, mivel pillanatnyilag nincs nagyobb beszállító a piacon – vélte egy indiai kereskedő a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

A hét vezető ipari ország (G7) Németországban tanácskozó agrárminiszterei siettek elítélni az indiai búzaexport-tilalmat.

„Ha mindenki hasonló korlátozásokat rendel el, vagy egyenesen lezárja a piacokat, az csak tovább súlyosbítja a válságot, az intézkedés árt Indiának és földműveseinek is” 

– hangoztatta kollégái nevében Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter. Özdemir felszólította Indiát, hogy vállalja a rá mint a G20-országcsoport tagjára háruló felelősséget. „Mi, a nagy exportnemzetek felelősséggel tartozunk a világ többi részéért is” – mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kombájnnal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. MTI Fotó: Sóki Tamás)