Tovább nőtt a Krivoj Rog-i rakétatámadás áldozatainak száma

Kirvoj Rog, az ukrán oldalon álló egyik legnagyobb orosz város lakózónájába csapódott be rakéta kedden reggel, a hallottak száma már tíz.

2023. június 13., 15:42

Szerző:

Tízre emelkedett a Dnyepropetrovszk megyei Krivoj Rog város elleni éjszakai orosz támadás áldozatainak száma, és további 28 ember szenvedett sérüléseket - közölte Olekszandr Vilkul, a település védelmi tanácsának elnöke hétfő délután a Telegramon.

A tisztségviselő kifejtette, hogy helyi idő szerint délután egy órakor az elhunytak száma tíz ember, közülük egy a romok alatt vesztette életét, 28-an megsérültek, közülük 12-őt különböző fokú sérülésekkel kórházba szállítottak. Hozzátette, hogy a mentési művelet folytatódik. Krivoj Rogban szerdát gyásznappá nyilvánították.

Keddre virradó éjjel az orosz erők nagy léptékő rakétatámadást mértek a városra, és eltaláltak egy ötemeletes lakóházat. Korábban az ukrán hatóságok hat halottról és 25 sebesültről számoltak be - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.
Az ukrán vezérkar közben arról számolt be, hogy az ukrán erők a Zaporozsje megyei Bergyanszk kikötőváros, Donyeck megyében pedig Bahmut és Toreck városoknál is sikereket értek el a támadó hadműveletben. Andrej Kovaljov, a vezérkar szóvivője kijelentette, hogy az ukrán támadó hadművelet során az ukrán csapatok az elmúlt nap során ötszáz méter és egy kilométer távolságot haladtak előre az orosz megszállás alatt levő, kulcsfontosságú, az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszk irányába.

Hozzátette, hogy az ukrán ellenőrzés alá vont terület eléri a három négyzetkilométert. Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán csapatok Bahmut irányában 250 métert nyomultak előre a berhivkai víztározó közelében, és kétszáz métert Toreck felé.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője arról adott hírt, hogy az orosz erők csapást mértek a déli Herszon megyében lévő Bilozerka falu templomára, aminek következtében meghalt egy 72 éves pap, egy 76 éves nő pedig megsebesült.
Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók jelentéseiből készített délelőtti összefoglalójában azt írta, hogy az orosz támadások következtében hétfőn Ukrajna-szerte legalább kilenc civil halt meg, és 38 szenvedett sérüléseket.

(Kiemelt kép: romok a Krivoj Rog-i rakétatámadás után 2023. június 13-án. Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség / Handout / AFP)