A pápa békeküldöttje szerint van lehetőség a békére Ukrajnában

Matteo Zuppi bíboros, a Ferenc pápa indította békekezdeményezés szerint Ferenc pápa nem nyugszik bele a háborúba, az általa indított misszió béketervvé változott.

2023. június 12., 08:50

Szerző:

A bíboros szerint hinnünk kell a békében Ukrajnában, és akarnunk kell az igazságos béke elérését.

„Igazságosság nélkül a béke nem lenne tartós, és veszélyesnek bizonyulhat. Béke nélkül az igazságosság viszont igazságtalansággá válna. Mindent meg kell tenni, hogy a béke és az igazságosság visszatérjen Ukrajnába” 

– mondta a bíboros. Matteo Zuppi első alkalommal beszélt a nyilvánosság előtt a pápai békemisszióról. 

Ferenc pápa május végén bízta meg a bíborost, az olasz püspöki kar elnökét, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálja elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását. A pápai küldött első állomása június 5-én Kijev volt, ahol megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel, valamint Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal. Ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban mintegy 400 civilt gyilkoltak meg. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, ahol az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

A bíboros most Bolognában hangsúlyozta: a misszió, amelyet a pápa rábízott, „valódi közvetítéssé, béketervvé változott”. Hozzátette, Ferenc pápa nem nyugszik bele a háborúba, nem fogadja el a háborús logikát. Kifejtette, a katolikus egyházfő „fel akarja mérni, van-e lehetőség minden (feltétel) teljesítésére annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen, a vitás kérdéseket békés úton oldják meg, és ne fegyverekkel”.

Zuppi bíboros őrültségnek nevezte az atomfegyverek esetleges bevetését.

A pápa kezdeményezte békemisszió nem rejt „semmilyen diplomáciai mesterkedést, ellenkezőleg: teljes figyelmet akarunk tanúsítani annak érdekében, hogy véget lehessen vetni ennek az óriási tragédiának” – fejtette ki Matteo Zuppi.

Megjegyezte, a nemzetközi közösség munkájával párhuzamosan az egyház humanitárius téren vállalhat feladatot. Ami a békemisszió második állomását, Moszkvát illeti, Zuppi bíboros kijelentette, hogy az első kapcsolatfelvétel az orosz ortodox egyházzal lesz, és az orosz kormány is érdeklődést mutat a pápai kezdeményezés iránt.

(Kiemelt képünkön: Matteo Zuppi. Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto/AFP.)