Kövér László már nagyon integrálná Grúziát

Grúzia euroatlanti integrációját sürgette Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Tbilisziben – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel, miután a házelnök tárgyalt Salva Papuasvilivel, a Grúziai parlament elnökével.

2023. szeptember 18., 16:37

Szerző:

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a hivatalos látogatáson Grúziában tartózkodó Kövér László úgy tapasztalta, hogy elvitathatatlan az az előrehaladás, amelyet az ország elért az Európai Unióhoz történő közeledésben. A magyar politikus most másodszor látogatott oda, Kövér László először 2011-ben járt Grúziában.

A magyar Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy az európai intézményeknek nagyon sürgősen pótolnia kell azt a mulasztást, hogy Grúzia – Ukrajnával és Moldovával ellentétben – nem kapta meg a tagjelölti státuszt. Kifejtette: Grúzia egyrészt azért érdemli meg ezt a minősítést, mert a keresztény Európa része, a második legrégebbi keresztény állam. „Márpedig a mi felfogásunkban Európát a kereszténység teszi azzá, ami” - fogalmazott.

A magyar parlament elnöke szerint Grúziát azért is megilleti a tagjelölti státusz, mert a csatlakozásra váró tagállamok rangsorának elején van, ami a jogharmonizáció előrehaladottságát illeti. Igenis helye van az Európai Unió tagállamai között, Magyarország ezt a véleményét továbbra is hangoztatni fogja, és amennyiben módjában áll, segíteni is fogja a folyamatot – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját, és reményét fejezte ki, hogy akkor Grúzia már előrébb tart ebben a folyamatban. Magyarország támogatása nemcsak az európai uniós, hanem a NATO-tagságra is vonatkozik 

– folytatta Kövér László.

A házelnök elmondta, a nyugati közösségnek garantálnia kell Grúzia biztonságát, és ebben a pillanatban erre a NATO az egyedüli lehetőség ebben a térségben. Kijelentette: kiállunk Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett.

Reméljük – mondta – , hogy azzal a stratégiai türelemmel, a határozott, rossz kompromisszumokat nem vállaló magatartással, amivel Grúzia kezeli a helyzetet, el lehet jutni oda, hogy helyreállítható lesz az ország területi integritása az Oroszországgal való megbékélés révén a nemzetközi közösség támogatásával.

Kövér László támogatását fejezte ki a két ország közeljövőben tartandó közös kormányülés iránt is. Véleménye szerint a magyar parlamentben a kormány- és az ellenzéki pártok között nincs különbség abban, hogy szorosabbá kell fűzni a két ország közötti kapcsolatokat.

A sajtófőnök ismertetése szerint Salva Papuasvili rendkívül fontosnak nevezte a magyar támogatást Grúzia európai uniós integrációjában.
Elmondta, a magyar házelnökkel beszéltek a két ország közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről és arról, hogy Grúzia milyen előrelépést ért el az Európai Bizottság 12 ajánlásának végrehajtásában.

A látogatás során a házelnök tárgyalt Levan Davitasvili miniszterelnök-helyettessel, gazdasági és fenntartható fejlődésügyi miniszterrel, valamint David Szongulasvilivel, a parlament ágazati gazdasági és gazdaságpolitikai bizottságának elnökével. Kövér László Tbilisziben megkoszorúzta a Grúzia területi épségéért életüket áldozott hősök emlékművét.

(Kiemelt képünkön Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőt mond a Petneházy történelmi konferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2021. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.