A magyar kormány segítségét ajánlott a katasztrófa sújtotta Grúziának

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arról számolt be, hogy a kormány felajánlotta a segítségét Grúziának a példátlan időjárási körülmények miatt.

2023. augusztus 5., 16:36

Szerző:

Nem csak Magyarországot sújtja a természet vihara, de Grúziára is nyomást gyakorol, ahol sokkal rosszabb a helyzet.

”Az elmúlt napokban, sőt az elmúlt órákban többször magunk is szembesülhettünk a teljes őrületbe forduló időjárás durva megnyilvánulásaival. A viharok, kiadós esőzések, villámárvizek Európa távolabbi pontjain is súlyos következményekkel járnak” – írta a Facebook oldalán Szijjártó Péter.

Hozzátette: Grúziában a példátlan esőzések földcsuszamláshoz is vezettek az ország északi részében, ahol ilyen jellegű katasztrófára még nem volt példa. Sokan meghaltak és eltűntek, hatalmas károk maradtak hátra.

„Kollégámnak telefonon fejeztem ki együttérzésünket és ajánlottam fel szükség esetére a magyar katasztrófavédelmi segítséget. Ilia Darchiashvili köszönettel vette a felajánlást, igazi baráti gesztusként értékelte, s jelezte, hogy saját erőforrásaik kimerülése esetén keresni fognak minket” – jelentette ki a miniszter.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter grúz kollégájával, Ilia Darchiashvilivel. Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldal)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.