Könnygázzal, vízágyúval oszlatták fel az ellenzéki tüntetést Tbilisziben

Könnygázt vetett be kedden a georgiai (grúz) rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak.

2023. március 7., 21:44

Szerző:

A kormányzó Grúz Álom párt által támogatott törvény – elfogadása esetén – előírja, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják. Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben ismételten támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek „az európai és a nemzetközi szabványoknak”. „Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól” – jelentette ki Garibasvili. 

A törvényt első olvasatban kényelmes többséggel fogadta el kedden a parlament a helyi média jelentése szerint. 

Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak. 

Több tüntető európai uniós zászlókkal vonult a parlament elé, és a

„Nemet mondunk az orosz törvényre!”

jelmondatot skandálta. 

A grúz televízióban látni lehetett, amint a feldühödött tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik később könnygázt vetettek be. Egy helyi televízió szerint a rendőrség vízágyút is bevetett a tiltakozó tömeg szétoszlatására.