Folytatódnak a tüntetések Grúziában

A tegnapi, rendőri összecsapásokkal kísért tüntetés csütörtök este újraindult. Eredetileg azért tört ki, mert a tbiliszi parlament ügynöktörvényt fogadott el, amely szerint 20 százalék külföldi támogatás felett regisztrálnia kell a civil szervezeteknek. A tiltakozók szerint a törvény orosz mintájú és a civil társadalom elnyomására szolgál.

2023. március 8., 20:49

Szerző:

Újabb napon folytatódnak a tiltakozások Grúziában, miután a tbilszi parlament kedden elfogadta az úgynevezett ügynöktörvényt, amely szerint civil szervezeteknek 20 százalékos külföldi támogatást meghaladó éves összeggel a költségvetésükben regisztrálniuk kell magukat.

A tüntetők tegnap a fővárosban a rendőrség egységeivel is összecsaptak, és a szerintük orosz mintára készült törvény visszavonását követelik a kormánytól. A kormányzat viszont arra hivatkozik, az amerikai külföldi ügynökökre vonatkozó FARA törvény szolgált mintául most meghozott rendelkezésüknek.

A rendőrség akcióit a tüntetésen részt vevők és ellenzéki politikusok elleni letartóztatási hullám is kísérte. A BBC jelentése szerint a keddi napon őrizetbe került a tüntetésen részt vevő egyik ellenzéki pártvezető, Zurab Dzsaparidze is. Ugyanekkor a demonstrálók köveket is dobáltak a rohamrendőrség embereire, amelynek következtében 55 rendőr is megsérült.

Szerdán aztán ismét több mint 10 000 ember gyűlt össze a parlament előtt, hogy a tiltakozást folytassák.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök, a kormányzó Grúz Álom párt vezetője elítélte, amiért az elfogadott törvény körül „felhajtást” rendeztek, szerinte az minden jogállami normának megfelelő intézkedés, ami részben az orosz befolyás megakadályozását is célozza az ukrajnai háborús helyzetben.

Garibasvili kormánya azonban 2022. február 24. óta is mérsékelten kritikus hangot ütött meg Moszkvával szemben, a 2022 őszi orosz mozgósítás után pedig rengeteg oroszországi menekültet is befogadott az ország, az oroszok pedig azóta sem kérték ezeknek az embereknek a kiadatását.

A mostani tüntetéshullám tehát a jogállam leépítése elleni tiltakozás mellett a BBC szerint arról is szól, hogy az orosz rezsimmel ellenségesebb ellenzék és támogatói a kormány ez irányú politikáját is kritizálják, sőt elutasítják.

(Kiemelt kép: Tüntetők gyülekeznek a grúziai parlament épülete előtt 2023. március 8-án. Fotó: Vano Shlamov / AFP)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.