Csak Grúziába több mint 100 ezer orosz menekült a háború elől

A határátlépési statisztikák szerint idén legalább 112 000 orosz emigrált Grúziába.

2022. november 5., 11:19

Szerző:

A Reuters jelentése szerint az első nagy, 43 ezres hullám azt követően érkezett, hogy Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, és Vlagyimir Putyin elnök a grúz kormány szerint a háborút ellenző hangokat igyekezett elfojtani otthon – írja az Mfor.hu.

A második hullámot azután regisztrálták, hogy Putyin szeptember végén országos mozgósítási akciót hirdetett, amelynek keretében 300 ezer tartalékost hívtak be katonai szolgálatra.

A brit védelmi minisztérium egyébként éppen a mai helyzetjelenztésében közölte, hogy a behívott tartalékosokat, újonnan toborzott újoncokat „kevés vagy semmilyen kiképzéssel” küldik ki harcolni a fronra – írja a lap.

(Orosz férfiak érkeznek a georgiai Verhnij Larsz határátkelőhöz 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Zurab Cercvadze)

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.