Van ország, ami nagyon jól járt az orosz-ukrán háborúval

Grúzia nemzeti összterméke óriási mértékben növekedett, főként az oda települő oroszok és tartalékaik fűtötték fel a gazdaságot, így a kaukázusi ország a háború valódi nyertesévé vált.

2022. november 6., 10:23

Szerző:

Míg a legtöbb országban a háború a gazdasági problémákat súlyosbította, az Oroszországgal szomszédos Grúzia gazdasági értelemben nagyon jól járt annak kitörésével, és a Putyin által elrendelt részleges mozgósítással is, derül ki a Reuters cikkéből.

Közölték azt is, február 24., azaz a háború kezdete óta legalább 112 ezer orosz állampolgár költözött át az országba, az óriási beköltözőhullám robbanáshoz vezetett az albérletárakban és a fogyasztás is jelentősen megnövekedett, így 

a 3,7 milliós lakoságú Grúzia mintegy 10 százalékos gazdasági növekedésre számíthat 2022-ben, ezzel az ország megelőzné Vietnám és az olajban gazdag Kuvait eredményét is. Noha előzetesen a szakértők Grúziában súlyos gazdasági válságra számítottak a háború kitörése nyomán, várakozásaikat a tömérdek orosz menekült okozta fellendülés teljes mértékben megcáfolta.

(Kiemelt kép: Tüntetés az ukrajnai orosz agresszió ellen Grúziában. Fotó: Vano SHLAMOV / AFP)

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.