A határok lezárását és vízumkötelezettséget követelnek az oroszokkal szemben

A grúziai ellenzék sürgette a kormányt, hogy vezessen be vízumkötelezettséget az orosz állampolgárok számára, és/vagy zárja le a határokat előttük, közölte kedden az Egyesült Nemzeti Mozgalom párt képviselője.

2022. szeptember 27., 13:54

Szerző:

Nona Mamulasvili, grúz ellenzéki vezető a CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozott. Hétfőn Irbek Tomajev, Oroszország egyik köztársaságának, a Grúziával határos Észak-Oszétiának miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy 3500 személygépkocsi torlódott fel a határon, miközben a köztársaság útjain közlekedő tranzitjárművek száma 4891 volt.

Szerinte az elmúlt héten a vámellenőrző ponton, a határon Észak-Oszétiában több mint 37 ezer jármű, és több mint 115 ezer embert haladt át, mindkét irányban. Ez 23,3 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. Kazbegi-Verhnyij Larsz az egyetlen működő vámellenőrzési pont a georgiai-orosz (észak-oszét) határon.

(Kiemelt kép: Orosz férfiak érkeznek a grúziai Verhnij Larsz határátkelőhöz 2022. szeptember 27-én. Fotó: MTI/AP/Zurab Cercvadze)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.