Koszovóba küldi a külföldi elítélteket egy uniós tagállam

A két ország aláírta az erről szóló megállapodást.

2022. április 27., 17:06

Szerző:

Aláírták azt a megállapodást, melynek értelmében Dánia 2023-tól Koszovóba küldhet külföldi elítélteket, hogy ott töltsék le büntetésüket, mielőtt kitoloncolják őket – jelentette be szerdán a dán igazságügyi minisztérium.

A megegyezés értelmében Dánia 2023-tól 300 elítéltet küldhet a Koszovó keleti részén fekvő Gjilan börtönébe. Mint azt Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter elmondta, az „úttörő” megállapodás segít enyhíteni a dán börtönök túlterheltségén.

Az elítéltekre a szabadságvesztés letelte után kitoloncolás vár Dániából, így amint letelik a börtönbüntetésük, a tervek szerint visszaküldik őket hazájukba. Haekkerup korábban azzal indokolta a két ország közti megegyezést, hogy ha az elítéltek a börtönbüntetést sem Dániában töltik le, azzal világossá válik számukra, hogy nincs jövőjük az országban.

Mivel a megállapodás kimondja, hogy a Koszovóba szállított rabok számára biztosítani kell a dán fogvatartási feltételeket, a Gjilanban kibérelt börtöncellákat felújítják.

A megállapodás akkor léphet érvénybe, ha mindkét ország parlamentje jóváhagyja.

(Kiemelt kép: a gjilani fogvatartási központ, miután Dánia úgy döntött, hogy 300 börtöncellát bérel Koszovóban a zsúfoltság enyhítésére a koszovói Gjilanban 2021. december 23-án. Fotó: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)