Kínai, guatemalai és orosz személyeket és cégeket sújtott szankciókkal az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma pénteken bejelentette: a korrupcióellenes világnaphoz igazítva korrupt gazdasági tevékenység és az emberi jogok megsértése miatt világszerte büntetőintézkedésekkel sújtott számos személyt és vállalatot, egyebek között a kínai felségvizeken folytatott illegális halászat és guatemalai kenőpénzek miatt.

2022. december 10., 06:10

Szerző:

Washington büntetőintézkedésekkel sújtott egy sor olyan vállalatot és személyt, amelyek és akik a kínai felségvizeken folytatott illegális halászati tevékenységhez vagy a kínai emberi jogok megsértéséhez köthetők, valamint a Fülöp-szigetek egyik szektaalapítóját, akit szexuális célú emberkereskedelemmel vádolnak. Az amerikai kormányzat szankciós listáján szerepelnek továbbá iráni, nyugat-balkáni, libériai és salvadori személyek és cégek is pénzügyi visszaélések és egyesült államokbeli vagy onnét kezelt ingatlanok miatt.

Kínai, guatemalai és Putyin közeli személyek a szankciós listán


A széles körű amerikai büntetőintézkedések bejelentésére ugyanazon a napon került sor, amelyen az ENSZ Közgyűlése 1948-ban elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, illetve amelyen a korrupcióellenes világnap alkalmából nemzetközi konferenciát rendeznek, amelyen az amerikai kormányzat magas szinten képviselteti magát: beszédet mond Antony Blinken külügyminiszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó, és több olyan kormányzati tisztségviselő, aki a korrupcióellenes intézkedések támogatói világszerte.
Büntetőintézkedésekkel sújtották a kínai Dalian Ocean Fishing Companyt, amely veszélyes munkakörülmények között dolgoztatja munkavállalóit, és 13 hónap alatt öt tengeri halásza is meghalt, ráadásul hármuk holttestét a tengerbe dobták ahelyett, hogy hazaszállították volna. Az amerikai pénzügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó vezető munkatársa kifejtette, hogy a Dalian hajóin dolgozó legénység tagjai átlagosan napi 18 órát dolgoznak, lejárt szavatosságú ételt kapnak, és koszos vizet kell, hogy igyanak.


Washington ezenkívül három guatemalai állampolgárt, köztük Allan Estuardo Rodríguez Reyes korábbi házelnököt is szankciókkal sújtotta korrupciós tevékenység és politikai befolyással való üzérkedés miatt, amellyel kenőpénzekhez és más gazdasági-pénzügyi előnyökhöz jutottak.


Oroszországban a szankciókkal sújtottak között van Vlagyimir Putyin orosz elnök több munkatársa, illetve a 15 tagú orosz választási bizottság minden tagja, akik az orosz csapatok által megszállt ukrajnai területeken szeptemberben rendezett népszavazásokat felügyelték. Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a Kreml választási bizottsága éveken át „tiszta és átlátható oroszországi választásokkal dicsekedett, ezeket azonban szabálytalanságok és hihetőnek tűnő vádak árnyékoltak be, amelyek szerint a Kreml gondosan felügyelte az oroszországi választási eredményeket”. A büntetőintézkedés alá vont személyek és vállalatok egyesült államokbeli tulajdonait és érdekeltségeit elzárják, és mindazok az amerikai vállalatok, amelyek velük üzleteltek, meg kell, hogy szüntessék orosz üzleti kapcsolataikat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Amerikai zászlók. MTI/EPA/Ronald Wittek)