Tajvan új válságtervet készített elő

Védelmi tervet készítettek Kína támadása ellen, arra az esetre, ha az az elnök távollétében történik meg.

2023. március 22., 07:30

Szerző:

A tajvani védelmi minisztérium elkészítette válságtervét, mely Kína minden lehetséges mozdulatát figyelembe veszi, míg a sziget elnöke hivatalos úton tartózkodik - jelentette be szerdán a tárca miniszterhelyettese újságíróknak.

Po Hurng-huej a tajvani parlament ülése előtt leszögezte: „a legrosszabb forgatókönyvre” is felkészültek, ám részleteket nem közölt.

Caj Jing-ven elnök Tajvan közép-amerikai szövetségeseinél, Guatemalában és Belize-ben teendő látogatása során a tervek szerint átutazik New Yorkon és Los Angelesen. Tajpeji és washingtoni jelentésekben arról számoltak be, hogy Kaliforniában találkozni fog az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval, amit Pekingben már a kínai szuverenitás megsértéseként értékeltek, és emiatt súlyos aggodalmukat fejezték ki.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

(Kiemelt kép: Tajvani katonák támadást rendeznek egy éves gyakorlat során a keleti Hualien város egyik katonai bázisán 2018. január 30-án. Fotó: Mandy CHENG / AFP)