Kínába látogatna a volt tajvani elnök

Ma Jing-csiu volt tajvani elnök még márciusban Kínában készül látogatást tenni – közölte vasárnap a politikus hivatala.

2023. március 19., 18:07

Szerző:

Ez lenne az első alkalom, hogy egy volt vagy hivatalban lévő tajvani vezető Kínába látogasson, mióta a polgárháborúban vereséget szenvedett Kínai Köztársaság kormánya 1949-ben a szigetre menekült. A történelmi látogatásra egyébként Peking és Tajpej között kiélezett feszültség közepette kerül sor. Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Ma, aki a Tajvan fő ellenzéki pártjának, a Kínai Nemzeti Pártnak (Kuomintang, KMT) a politikusa, 2015-ben találkozott Szingapúrban Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Ma hivatala szerint a 2008-tól 2016-ig hivatalban volt tajvani elnök kínai körútja március 27-től április 7-ig fog tartani, és érinteni fogja Nancsing, Vuhan, Csangsa, Csungking és Sanghai városokat.

Nem tudni, találkozik-e a kínai elnökkel

A tájékoztatás szerint a tajvani politikus diákokkal fog találkozni, és második világháborús, valamint a Japánnal vívott konfliktus és a kínai császárság végét jelentő 1911-es forradalom történelmi helyszíneire akar látogatni. A közlés nem tért ki arra, hogy Ma Jing-csiu találkozni fog-e kínai tisztségviselőkkel, ideértve Hszi Csin-ping elnököt.

A KMT ugyan tagadja, hogy Pekig-barát politikai erő lenne, hagyományosan azonban mégis szorosabb kapcsolatokat szeretne kiépíteni Kínával. A koronavírus-járványhoz köthető utazási korlátozások eltörlésével Andrew Hszia, a párt alelnöke februárban Vang Huninggal, a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik vezető tagjával egyeztetett.

A Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) Hszia kínai látogatása alapján élesen bírálta a KMT-t, amiért az szerinte túl szoros közelségbe került a pekingi vezetéshez. Az ellenzéki erő azzal védekezett, hogy fontos nyitva tartani a kommunikációs csatornákat, különös tekintettel a feszültséggel teli jelen helyzetre. Peking egyébként a jelenlegi tajvani elnök „szeparatista törekvéseire” hivatkozva ismételten visszautasította Caj Jing-ven tárgyalásokra vonatkozó felhívásait.

(Kiemelt képünk: Ma Ying-Jeou volt elnök (C) integet a rokonoknak, miközben Csiang Wan-an, Tajpej polgármestere (L) követi őt a "228-as incidens" 76. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a 228-as Békeparkban, Tajpejben 2023. február 28-án. Fotó: Sam Yeh / AFP)

20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.