Honduras diplomáciai kapcsolatokat létesít Kínával, Tajvan óvatosságra inti

Honduras diplomáciai kapcsolatokat létesít Kínával – jelentette be a Twitteren a latin-amerikai ország elnöke helyi idő szerint kedden.

2023. március 15., 12:06

Szerző:

Xiomara Castro hozzátette, Eduard Reina külügyminisztert már megbízta az ezzel kapcsolatos ügyek intézésével. „Gyakorlatiasan kell hozzáállni az ügyhöz, és azt kell tenni, ami a hondurasi népnek a legjobb” – mondta Reina egy hondurasi tévéállomásnak adott interjújában.

Tomás Zambrano ellenzéki képviselő mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntése befolyással lehet a hondurasi-amerikai kapcsolatokra. Aláhúzta, hogy az Egyesült Államok Honduras legfontosabb kereskedelmi partnere, és számos hondurasi család megélhetése függ az Egyesült Államokban dolgozó rokonai pénzküldeményeitől.

Veszélyben lehet Honduras és Tajvan kapcsolata

Washington és Tajpej között nincs diplomáciai kapcsolat, az Egyesült Államok azonban a sziget legfontosabb fegyverszállítója. Castro már megválasztása előtt, a kampány során azt hangoztatta, szeretné szorosabbra fűzni hazája kapcsolatait Pekinggel, 2022 januárjában azonban elmondta, reméli, a Tajpejhez fűződő szálakat sem kell elszakítania.

Tajvannak Hondurason kívül csupán 13 országgal van diplomáciai kapcsolata. Tajpej a bejelentést követően figyelmeztette a hondurasi vezetést, „ne essen Kína csapdájába”, és ne tegye tönkre a szigetet és Tegucigalpát összekötő jó viszonyt.

A kínai külügyminisztérium üdvözölte a hondurasi kormány döntését.

„Kína kész baráti, az együttműködésen alapuló kapcsolatok felvételére a vilég minden országával az egy Kína elve alapján”

– jelentette ki sajtótájékztatóján Vang Ven-pin külügyi szóvivő.

Kína mexikóvárosi nagykövete, Csang Zsun gratulált a döntéshez, a Twitteren pedig kiemelte: az egy Kína-elv a nemzetközi kapcsolatok egyik alapvető elve. Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét.

(Kiemelt képünk: A 2022. november 24-én készült archív képen Xiomara Castro hondurasi elnök gesztikulál a helyi "marák" (bandák) elleni fellépést célzó "A zsarolás és a kapcsolódó bűncselekmények kezelésére irányuló integrált terv" elindítása közben az elnöki házban, Tegucigalpában. Honduras 2023. március 14-én diplomáciai kapcsolatokat fog létesíteni Kínával - közölte Xiomara Castro elnök. Fotó: Orlando SIERRA / AFP)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

2023. március 29., 18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.