Lassul Kína növekedése

Kínában lassult az ipari termelés növekedése októberben, amikor öt hónap után először csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a munkanélküliség stagnált - derül ki a kínai statisztikai hivatal kedden ismertetett adataiból.

2022. november 15., 08:01

Szerző:

Az ipari termelés Kínában 5 százalékkal nőtt tavaly októberhez képest a szeptemberi 6,3 százalékos éves szintű emelkedés után. A szakértői vélemények átlagában nagyobb, 5,2 százalékos növekedés szerepelt.

Az ipari termelés növekedésének lassulása arra utal, hogy a kínai gazdaság veszít lendületéből részben a szigorú karantén-korlátozások miatt.

Októberben Kínában a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékkal csökkent éves szinten az egy hónappal korábbi 2,5 százalékos emelkedés után. Elemzők egy százalékos növekedést vártak októberre. Utoljára májusban jegyzetek fel kiskereskedelmi forgalomcsökkenést az ázsiai országban.

Kínában a munkanélküliség nem változott szeptemberhez képest, 5,5 százalék maradt októberben.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Hector Retamal)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.