Kína figyelmeztette a G7-eket: kicsi államok nem uralják a világot

Most tartják a világ legfejlettebb hét államának, a G7-nek a csúcstalálkozóját. Kína szerint rég elmúltak azok az idők, amikor országok kicsi csoportja meghatározta a világ sorsát. 

2021. június 13., 11:51

Szerző:

„Elmúltak azok a napok, amikor pár ország kis csoportja eldöntötte a világ sorsát” – üzente meg a G7 találkozón résztvevő politikusoknak a londoni kínai nagykövet. „Mi abban hiszünk, hogy egyenlő országok közti párbeszéddel lehet előrevinni a világot, legyenek azok kicsi, vagy nagy, gazdag vagy szegény országok” – tette hozzá. 

A Reuters cikke szerint Kína felemelkedése a globális nagyhatalmak közé legalább akkora jelentőségű esemény, mint a Szovjetunió 1991-es bukása és szétesése. A G7-csúcstalálkozónak dél-nyugat Anglia ad helyet, a résztvevők arra keresik a választ, hogyan reagáljanak Kína szédítő fejlődésére az utóbbi 40 évben, mind gazdasági, mind katonai területen. 

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország és Japán alkotta csoport vezetői az angol tengerparton, Carbis Bayben gyűltek össze, hogy bemutassák: képesek demokratikus és gazdagodó alternatívát mutatni Kína gyors nyomulásával szemben. A szombati megbeszélésen a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau azt javasolta:

lépjenek fel az országok közösen a Kína jelentette kihívásokkal szemben.

A híradások szerint a G7-országok olyan tervvel fognak előállni a fejlődő országok számára, ami az Új Selyemút Gazdasági Övezet infrastrukturális fejlesztéseihez hasonló. 

Peking az utóbbi években folyamatosan diplomáciai hadjáratot folytat a nyugati országokkal szemben, azt állítva, hogy a nagyhatalmak még mindig egy elavult, imperialista gondolkodás mentén próbálják Kínát megalázni – írta a Reuters. 

 

(Kiemelt kép: Macron és Biden kézfogása a G7-találkozón, Ludovic Marin / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.