Hajnalban lebombázták Kijevet

Óriási légitámadás érte Kijev központját hajnalban. A bombázásban hiperszónikus rakéták és irán drónok is részt vettek. 

2024. március 21., 09:52

Szerző:

Legalább tízen megsebesültek, amikor hajnalban az oroszok rakétákkal és drónokkal támadtak Kijev központjára – írja az Infostart. Az ukrán légvédelem több rakétát és drónt is lelőtt, de ezek lehulló darabjai lakóépületeket megrongáltak meg. Egy óvodában tűz ütött ki, több parkoló autó pedig teljesen kiégett.

A helyi idő szerint hajnali 5 körül kezdődött támadás miatt a kijeviek közül sokan a metróállomásokon kerestek menedéket. Állítólag az oroszok hiperszonikus Kinzsal rakéták és iráni eredetű, nagy hatótávolságú Sahed drónokat vetettek be.

Egyes források azt feltételezik, hogy a támadás azért indult, mert az orosz hadvezetés meg akarta bosszulni a múlt heti, Belgorodot és Kurszk régiót ért betörési kísérleteket. Ezeket a támadásokat ukránbarát orosz lázadók hajtották végre, akik az orosz elnökválasztást akarták megzavarni.

Klicsko: Kijev belvárosát érte a támadás

Vitalij Klicsko főpolgármester szerint a csapás nyomán tízen megsebesültek. Mint mondta, február eleje óta ez volt az első súlyosabb rakétatámadás Kijev ellen. Klicsko azt is közölte, hogy rakétamaradványok hullottak le a város több részében, és emiatt több lakóépületben és egyes ipari létesítményekben is károk keletkeztek. Két sebesültet kórházba kellett vinni. 

Az ukrán légvédelem több rakétát indított a támadás ellen, és Mikola Olescsuk légierő-parancsnok szerint az összes orosz rakétát eltalálták, több mint harmincat.

(Kiemelt képünk: Kijev központja a 2023. március 21-i bombázás után. Fotó: Kijev Területi Ügyészség)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.