Készített egy riportot, megölték az újságírót

Belehalt sebesülésébe egy nemrég meglőtt hondurasi újságíró.

2022. május 30., 12:13

Szerző:

Meghalt Hondurasban vasárnap az az újságíró, akit néhány nappal korábban meglőttek; idén ő a negyedik sajtómunkás, aki gyilkosság áldozatává vált az országban – írta az MTI. A Bizottság a Sajtószabadságért (C-Libre) nevű hondurasi civilszervezet tájékoztatása szerint a Metro műsorszolgáltató riportereként és operatőreként dolgozó Ricardo Alcides Avila a főváros, Tegucigalpa kórházában halt meg.

Az éppen a munkába tartó 25 éves újságíróra ismeretlen támadók szerdán adtak le több lövést az ország déli részén fekvő, a fővárostól 85 kilométerre található Choluteca városban. A C-Libre szerint Avilát vélhetően amiatt gyilkolták meg, mert riportot készített a hondurasi társadalmi mozgalmakról. A szervezet rámutatott arra, hogy a férfinál a támadás idején nagy összegű készpénz volt, amelyet azonban gyilkosai nem vittek el. A Metro munkatársait már sokszor megfenyegették - tették hozzá. Hondurasban 2001 óta 97 újságírót gyilkoltak meg.

 

(Kiemelt kép: The crime scene after shooting between gangs at least 7 people were killed , in the Villanueva neighborhood in Tegucigalpa, Honduras. January 28, 2022. JORGE CABRERA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.