Közös fotón mosolyog elégedetten Karikó Katalin és Tom Hanks

A világhírű biokémikus és az Oscar-díjas színész együtt vehette át díszdokori diplomáját a Harvard Egyetemen.

2023. május 26., 15:44

Szerző:

A tudomány díszdoktorává avatták Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztőjét csütörtökön a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben. Ugyanitt a művészetek díszdoktora címet kapta meg Tom Hanks amerikai színész – írja az eduline.hu. Összesen hatan kaptak elismerést, az eseményen közös kép is készült.  

 

Karikó Katalin (bal felső sarokban az óramutató járásával megegyező irányban), David Levering Lewis, Michael Mullen, Jennifer Doudna, Hugo Noé Morales Rosas és Tom Hanks kitüntetettek csatlakoznak Larry Bacow elnökhöz és Alan Garber préposthoz a fotózáshoz.

A Guardian cikke szerint az avatóünnepségen elmondott beszédében Tom Hanks arra kérte az egyetem végzőseit, hogy legyenek az igazság és az amerikai eszmék védelmében szuperhősök, szemben azokkal, akik a saját céljaikra kiforgatják a valóságot. „A felelősség a tiétek. A miénk. Nem kötelező tenni érte. De az igazság, az igazság az szent” – fogalmazott.

Az átadón a színész poénkodott is azon, hogy az ott ülőkkel szemben neki nincs tudományos háttere, de jól megél abból, hogy eljátszik valaki olyat, akinek van – ezzel a Dan Brown-megfilmesítések Robert Langdon nevű fiktív harvardi professzor karakterére utalva.

(Kiemelt képünk: MTI | Balogh Zoltán. Fotó a szövegben: The Harvard Gazette)