Ez az ország is hazaszállítja Kijevből a diplomatáit

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hétvégén már megtette.

2022. január 25., 21:12

Szerző:

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után kedden Kanada is bejelentette, hogy hazaszállítja Kijevben dolgozó diplomatáinak családtagjait az orosz-ukrán határnál történt orosz csapatösszevonás miatt – jelentette az MTI.

„Úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen hazaszállítjuk a nagykövetség kanadai alkalmazottjainak 18 év alatti gyermekeit és a családtagjaikat" – közölte a kanadai külügyminisztérium.

A tárca a jelenlegi orosz „katonai felvonultatással" és az ukrajnai „destabilizálási cselekményekkel" indokolta a döntését.

Washington vasárnap jelentette be, hogy visszahívja Kijevben dolgozó egyes diplomatáit és a családtagjaikat, majd Nagy-Britannia követte példáját hétfőn. Az ukrán hatóságok „korainak" és „túlzónak" nevezték ezeket a döntéseket. A Kreml kedden bírálta a több ezer amerikai katona készenlétbe helyezését, amellyel szerinte Washington ismét csak „a feszültséget szítja".

Az orosz hadsereg kedden újabb hadgyakorlatot kezdett Ukrajna közelében és a Krímben, több ezer katona, vadász- és bombázó repülőgépek részvételével.

(Kiemelt kép: Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva.
Fotó: Efrem Lukackij / MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.